Tervetuloa nuotiotulen taikapiiriin!

1.10.2014

Nuotiolla on visuaalinen tietokirja, joka tarkastelee nuotioihin liittyvää kulttuurihistoriaa. Kirjan kirjoittaneet toimittajat Pekka Laine ja Pertti Rovamo ovat intohimoisia retkeilijöitä, eränkävijöitä ja tulilla istujia. Kirja kertoo olennaisen siitä, mitä nuotion sytyttäjän tulee Suomessa tietää.

Nuotiolla-kirjaan on koottu nuotiotulten historiaa aina esihistoriallisista ajoista nykypäivään asti. Kirjassa kerrotaan muun muassa mitä nuotiossa kannattaa polttaa, millä välineillä leirikeittiön herkut kätevimmin valmistuvat ja millainen tuli yöpyjän kannattaa sytyttää. Tulistelijan sanastosta selviää, mitä tarkoitetaan jätkänvalkealla, perkkapuulla ja risukeittimellä.

Nuotiotuli on ollut korvaamaton ja arkipäiväinen väline suomalaisille eränkävijöille, kalastajille ja muille salomailla liikkuville. Tulen taikapiiri puhuttelee voimakkaasti myös nykysuomalaista. Tuleen tuijottaessa aika menettää merkityksensä ja tulilla istuja ikään kuin siirtyy menneiden vuosikymmenten takaiseen elämisen rytmiin.

Olennaista on ollut päästä tulille, kuuntelemaan palavan puun ääniä, haistamaan tervaksen ihanaa tuoksua ja istumaan naamat tulen kirkkaassa loisteessa, kun selän takana on sysimusta yö”, tekijät tunnelmoivat.

Nuotiolla
133 sivua

Kirjailijat

Pekka Laine

Pekka Laine työskenteli yli puolet urastaan toimittajana Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ja toimi pitkään Suomen Journalistiliiton puheenj...

Pertti Rovamo

Pertti Rovamo on rantasalmelainen retkeily- ja veneilytoimittaja, joka kirjoitti Erä-lehteen retkeilystä parinkymmenen vuoden ajan ja laati muun muass...