Miten Pohjola reagoi Venäjän uhkaan? Itämeren turvatarkastus selvittää, miten alueen asukkaiden elämä muuttui, kun sota Euroopassa alkoi

6.2.2023

Itämeren turvatarkastus – Kun sodan uhka palasi (Gummerus) on reportaasikirja siitä, miten Itämeren alueen turvallisuustilanne mullistui sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuuussa 2022. Kirjassa kierretään Itämeren rantavaltiot ja selvitetään, miten alueen asukkaiden elämä peruuttamattomasti muuttui, kun sota Euroopassa alkoi. 

Miten sota Ukrainassa on vaikuttanut Itämeren alueen asukkaiden turvallisuudentunteeseen? Miten kunkin maan historia ja naapurisuhteet selittävät tapaa, jolla maat reagoivat uhkaan? Millaiset jäljet johtavat Hansaliitosta Natoon? Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut ihmisten elämään Itämeren alueella?

Itämeren turvatarkastus tuo ihmisläheisen näkökulman ajankohtaiseen keskusteluun, jonka keskiössä ovat Ukrainan tapahtumat, mullistuksessa oleva maailmanjärjestys ja voimasuhteet sekä niitä analysoivat asiantuntijat. Tämän kirjan keskiössä ovat asiantuntijoiden lisäksi tavalliset ihmiset, joista on tullut poikkeuksellisia näkijöitä ja kokijoita Itämeren alueella.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneet toimittaja-tietokirjailijat Kaja Kunnas ja Marjo Näkki lähtivät selvittämään Itämerelle Suomen ja sen naapurimaiden asukkaiden reaktioita ja tuntemuksia samaan aikaan kun Venäjä yritti valloittaa Ukrainaa.

Virossa nuori Lisette osallistui huippusalaiseen kyberhyökkäykseen, joka seurauksena Venäjän television ohjelmat kaapattiin. Bornholmin saarelle leppoisaa elämää etsimään tullut entinen poliisi Jakob tempautui keskelle kansainvälistä selkkausta, kun Nord Stream -kaasuputket räjäytettiin. Hampurissa milleniaalitutkija pohti, miksi Saksa on edelleen natsimenneisyytensä vanki. Puolassa kiiteltiin yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ja valmistauduttiin ottamaan roolia Euroopan yhteisen puolustuksen johtamisesta. Latviassa ydinasetukikohdassa työskennellyt iäkäs upseeri haikaili Neuvostoliiton perään.

Hakkereita ja sotilaita

Itämeren turvatarkastus auttaa ymmärtämään turvallisuuspolitiikan uutta aikakautta valottamalla muun muassa hybridivaikuttamista, energiakriisiä, kyberiskuja ja aseellista varustautumista. Kunnas ja Näkki haastattelivat kirjaansa Itämeren rantavaltioiden asukkaita ja kiersivät kohteissa, joissa jännitteet ovat kireimmillään kuten Gotlannilla ja Suwalkin käytävällä.

Samalla he selittävät ihmislähtöisesti hyökkäyssodan seurauksia eri maille ja maadoittavat turvallisuuspoliittista puhetta kansantajuiseksi. Kirja on valaiseva matka Itämeren rantavaltioiden sielunmaisemiin.

Vaikka Itämeri yhdistää Suomen kahdeksaan muuhun sisämeren rantavaltioon, tiedämme lopulta hyvin vähän toistemme valinnoista ja niihin vaikuttavista kansallisista tarinoista ja historiallisista kokemuksista”, Kunnas ja Näkki kirjoittavat.

Kunnas ja Näkki tuovat esiin myös historiallisen ulottuvuuden. He huomauttavat, että Itämeri on yhdistänyt sen rantavaltioita kautta aikojen.

”Hansaa on totuttu pitämään kaupankäynnin verkostona, mutta se oli myös varhainen puolustusliitto, joka suojeli laivojaan merirosvoukselta. Suomen ja Ruotsin pyrkiessä Naton jäseniksi alettiin puhua Pohjolan linnakkeesta, ja ajatus Itämeren merkityksestä ja alueen yhtenäisyydestä vahvistui. Samoin tarkentui kuva yhteisestä vihollisesta. Itämeren alueen ainoa uhka oli Venäjä”, Kunnas ja Näkki kirjoittavat.

Tallinnassa asuva Kaja Kunnas (s. 1968) kirjoittaa Baltian maista Helsingin Sanomiin. Aiemmin hän on tehnyt juttuja Suomen Kuvalehteen ja Ulkopolitiikka-lehteen. Marjo Näkki (s. 1976) on työskennellyt Itämeren-, Baltian- ja Venäjän-kirjeenvaihtajana Ylellä, STT:llä ja MTV3:lla. Hän juontaa Yle Radio 1:n Ykkösaamua ja Pääministerin haastattelutuntia. Kunnas ja Näkki tarkastelivat Venäjän Ukrainaan kohdistaman aggression vaikutuksia myös vuonna 2016 ilmestyneessä ensimmäisessä yhteisessä teoksessaan Suomenlahden suhdekirja – Uudet vaaran vuodet (Kosmos).

Kaja Kunnas ja Marjo Näkki: Itämeren turvatarkastus – Kun sodan uhka palasi
252 sivua
E- ja äänikirjan lukija: Anna Paavilainen

Kirjailijat

Marjo Näkki

Marjo Näkki (s. 1976) on toimittaja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt Itämeren-, Baltian- ja Venäjän-kirjeenvaihtajana Ylellä ja STT:llä. Hän ...

Kaja Kunnas

Kaja Kunnas (s. 1968) on Tallinnassa asuva toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut Baltian maista kahden vuosikymmenen ajan muun muassa He...