Työtä, unikuvia ja rakkautta – Anna Kortelaisen sukellus taiteilija Antti Niemisen elämään

12.9.2014

Anna Kortelaisen Kivipiirtäjä kertoo fantasiataiteilija Antti Niemisen elämästä ja taiteesta. Viipurinlahdella vuonna 1924 syntyneen Niemisen varhaisissa teoksissa näkyy työläisrealismi. Hän opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1940-luvun lopulla, kunnes uskaltautui vapaaksi taiteilijaksi. 1950-luvulla Nieminen tutustui Pariisiin, mutta vietti myös erakkoelämää keuhkotautiparantolassa. Kuohuva 1960-luku, rikas mielikuvitus ja kätketty lapsuusmaisema nousivat unikuvina Antin taidegrafiikkaan vasta, kun aika oli kypsä. Rakkauden kesän 1967 Antti vietti New Yorkissa, jossa ihan kaikki muuttui.

Tässä kauniissa kirjassa Anna Kortelainen kuvaa, mitä löysi sukellettuaan Antti Niemisen elämään. ”Antti Nieminen jätti perintönsä jälkipolville huolella kerättynä ja järjestettynä. Tätä elämäkertaa varten olen voinut käyttää suurta määrää materiaalia tarinan tukena, Antin päiväkirjamerkintöjä – eräänlaisia lokikirjoja – sekä hänen laatimiaan aikajanoja, muistelmatekstejä, lehtileikkeitä, piirroksia, valokuvia. Kaikesta lukemastani olen nostanut esille Antin elämän tarinan ja pukenut omalle kielelleni ja dramatisoinut taiteilijan tarinaksi”, Kortelainen taustoittaa.

Kivipiirtäjä kertoo riipaisevan evakkotarinan, henkeäsalpaavan sotakokemuksen, sodanjälkeisen ajan toipilastaipaleen sekä rakkaustarinan, joka lopulta vapauttaa suomalaisen miehen tekemään paremmin sitä mitä parhaiten osaa. Kortelainen antaa taiteilija Niemiselle äänen ja vie lukijan unohtumattomalle matkalle elämään ja rakkauteen 1900-luvun Suomessa. Kirja sisältää Kortelaisen valitsemia kuvia Niemisen elämästä ja tuotannosta.

Teosteni syntyyn vaikuttaa luova mielikuvitus, joka on kuin kevyt uni: siitä on väliin herättävä”, kiteyttää Antti Nieminen. ”Huoneessaan yöpuulle asettuessaan hän pohti, että grafiikan tekemiseen tarvitaan luonnetta ja malttia. Graafikot ovat huolellisia, pedantteja, kärsivällisiä ihmisiä. Menetelmä edellyttää nöyrää keskittymistä ja pitkäjännitteisyyttä. Se on kuin tiedemiehen työtä, analyyttistä ja harkittua. Ja silti se oli Antille samanaikaisesti matka fantasiaan, rannattomaan avaruuteen.

Kivipiirtäjä – Taiteilija Antti Niemisen elämä
299 sivua

Anna Kortelainen

Kirjailija

Anna Kortelainen

Anna Kortelainen on arvostettu kirjailija, taidehistorioitsija ja filosofian tohtori. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia taidehistorian, naisten his...