Suomen parhaat vitsit -vuosikirja ilmestyy 25. kerran – parhaimmat vitsit nyt myös kalenterina

21.10.2016

Gummeruksen vuosittain julkaisemat vitsikirjat ovat naurattaneet suomalaisia jo vuodesta 1992. 25-vuotisjuhlakirja Suomen parhaat vitsit 2017 tarjoaa jälleen uuden kimaran hurttia huumoria ja parhaita piloja aikuiseen makuun. Juhlan kunniaksi nyt on saatavilla myös Suomen parhaat vitsit kautta aikojen -kalenteri, josta voi ensi vuonna kirjaimellisesti repäistä uuden vitsin joka päivä.

Ensimmäistä Suomen parhaat vitsit -kirjaa varten alettiin koota materiaalia vuonna 1992, jolloin toteutettiin suuri vitsikeräys. Koululaisille jaettiin sanelukoneita, joilla he keräsivät kavereilta ja vanhemmilta juttuja ”markka per juttu” -palkkiolla. Ensimmäisestä kirjasta lähtien uutta aineistoa on saatu jokavuotisella vitsikisalla, johon kuka tahansa on voinut osallistua lähettämällä omat suosikkijuttunsa. Materiaalista on kertynyt valtava kokoelma, josta on julkaistu neljännesvuosisadan aikana juttuja jo 9000 sivun verran. Kyse on eittämättä Suomen suurimmasta huumorintaltiointiprojektista.

Vitsit muuttuvat ajan myötä. Viime vuosituhannella oli suosittua nauraa esimerkiksi Lada-autoille, joita enää tuskin tunnetaan. Ikisuosikkeja ovat ajankohtaiset poliitikot, laulajat, näyttelijät, urheilijat ja muut julkisuuden henkilöt. Vakiokalustoa ovat myös laihialais-, Pikku Kalle- ja blondivitsit. Uusimmassa vitsikirjassa ollaan ajan hermolla, kun nörtti-isä neuvoo poikaansa: Kirjoita nyt iltarukouksesi Facebookiin ja jaa se Jumalalle. 

Henrik Muste ja Petri Kaste
Suomen parhaat vitsit 2017
364 sivua

Henrik Muste ja Petri Kaste
Suomen parhaat vitsit kautta aikojen – repeilykalenteri 2017