Silja Kejonen on Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaana

28.5.2020

Silja Kejosen runokokoelma Lähetä minulle ympyrä on nimetty Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaaksi. Tanssiva karhu -palkintoa on jaettu joka toinen vuosi vuodesta 1994 alkaen. Palkintosumma on 4 000 euroa. Yle julkistaa  vuoden 2020 palkinnon saajan Kulttuuriykkönen radio-ohjelmassaan 2.7.2020 klo 15:n jälkeen.

Kirjailija ja kuvataiteilija Silja Kejosen runot ovat voimakkaan visuaalisia. Lähetä minulle ympyrä -kokoelman runoissa yhdistyvät pimeydestä kohti valoa kurkottavat säkeet sekä taidokkaasti assosioivan kielen kauneus. Eron, kommunikaation hankaluuden, yksinjäämisen pelon ja vanhemmuuden teemojen lomaan laukkaavat Dallas-tv-sarjan Pamela ja Bobby.

Tanssiva karhu -palkintoraati, johon kuuluvat runoilija Susinukke Kosola (pj.), Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto, luonnehtivat Kejosen teosta seuraavasti: "Otetaan tarina. Jotta sen voisi ottaa, kuvitellaan se lakanaksi, solmuvärjätään se aavistuksen satumaisessa surrealismissa ja laitetaan se roikkumaan pyykkitelineeseen. Ladataan haulikko ja ammutaan lakanaa. Tähän lakanaan on kääritty Silja Kejosen toinen teos Lähetä minulle ympyrä, jossa Impi leikkaa Marsalkan hiuksia Mikkelissä, kaalinkerä haudataan ja päälle ripotellaan hiekkaa ja mustapippuria, ja kun nainen sahataan kahtia, aukeaa keskelle paikka, jonka alla kasvaa talvella villiintynyttä ananastukkaa. Fantastisen kuvaston alla on kuitenkin kaikkea muuta kuin lapsenomaista riemua. Siellä on lukemattomat määrät naiseen kohdistettua väkivaltaa."

Silja Kejonen

Kirjailija

Silja Kejonen

Silja Kejonen (s. 1978) on kirjailija ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinst...