Pekka Laineen Silakkakirja esittelee monipuolisen kalasaaliin historiaa ja parhaat reseptit

21.9.2016

Silakkakirja on runsassisältöinen tieto- ja keittokirja Itämeren arvosaaliista ja kalapöytien herkusta. Edullinen ja ravinteikas silakka on innoittanut Pekka Lainetta keräämään noin 2700 silakkareseptiä, joista hän jakaa uudessa kirjassaan noin 50 suosikkiaan.

Laine esittelee Silakkakirjassa keskeiset perinneruoat valmistusohjeiden kera, antaa vihjeitä kalakokille ja kertoo, miten lämpimästä ruoasta saa vielä seuraavaksi päiväksi erinomaisen alkupalan tai leivänpäällystä. Kirjan idea kehittyi kuitenkin pian pelkkää keittokirjaa moniulotteisemmaksi: ”Hiljalleen ajatus hieman erilaisesta ruokakirjasta alkoi kuitenkin kypsyä, kun silakan monella tapaa ainutlaatuinen historia oli tullut harrastuksen myötä tutuksi.”

Teos on täysosuma niin kalastuksen kuin kalaruoankin ystäville. Silakkakirjan luettuaan tietää raaka-aineen taustasta, sen elämästä luonnossa ja hienosta historiasta kansantalouden tärkeänä tekijänä. Silakkaa on pyydetty isosti tuhat vuotta, ja satoja vuosia se oli Pohjois-Euroopan ulkomaankaupan tärkeimpiä artikkeleita. Saalismäärältään silakka on edelleenkin Suomen tärkein kala, jonka monipuolisuus ihastuttaa niin kotikeittiössä kuin syksyisillä silakkamarkkinoilla.

Sienikirjat poikkeavat muista ruokakirjoista, sillä usein niissä kerrotaan enemmän raaka-aineesta kuin ruokaresepteistä. Ne ovat pikemminkin tieto- kuin keittokirjoja. Aloin tuumia, että sellaisen kirjan silakkakin ansaitsisi.” 

Pekka Laine
Pekka Laine on laittanut talteen silakkareseptejä yli 40 vuoden ajan. Laine teki työuransa toimittajana Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ja Suomen Journalistiliiton puheenjohtajana. Häneltä on aiemmin ilmestynyt Pertti Rovamon kanssa kirjoitettu tietokirja Nuotiolla (2014).

Pekka Laine
Silakkakirja
272 sivua

Pekka Laine

Kirjailija

Pekka Laine

Pekka Laine työskenteli yli puolet urastaan toimittajana Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ja toimi pitkään Suomen Journalistiliiton puheenj...