Suuren runokilpailun parhaat antologiana

15.2.2013

Gummeruksen ja Nuoren voiman liiton järjestämän Suuren runokilpailun 2013 parhaimmistoksi valikoitui 13 kirjoittajaa, joiden runot on julkaistu Runot 2013 -antologiana. Kilpailun voittajaksi valittiin Joensuussa asuva ohjelmoija ja kirjaaja Joonas Rissanen (s. 1987), joka on kotoisin kallanrantojen ääreltä, Kuopiosta. Raadin mukaan Rissasen runoudessa leikki ja tekemisen ilo yhdistyy sanottavaan virkistävillä tavoilla.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Helsingissä asuva satakuntalaissyntyinen Joni Lanki (s. 1982) ja kolmanneksi helsinkiläinen Hanna Weselius (s. 1972). Langin runot kuvaavat vieraantuneisuuden kokemuksia, joita sävyttää vino huumori. Weselius puolestaan on valinnut runosarjansa lähtökohdaksi työnhakuilmoituksen retoriikan, joka saa hänen käsittelyssään uusia, absurdeja sävyjä. Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 2000 €, toinen 1000 € ja kolmas 500 €.

Runot 2013 -antologiaan valikoituivat lisäksi Jani Sipari (s. 1980), Kainuussa syntynyt Sinikka Huusko, Pariisissa asuva Aki Petteri Lehtinen, Kerimäellä syntynyt Saaramaria Turtiainen (s. 1990), Hausjärveltä kotoisin oleva Tuomas Pönkänen (s. 1982) sekä Helsingissä asuvat Miira Niskakangas (s. 1983), Klaus Maunuksela (s. 1993), Teemu Immonen (s. 1984), Riikka Nyman ja Juha Wakonen.

Suureen runokilpailuun otti osaa 925 nimimerkkiä. Kilpailun tavoitteena on levittää runouden ja kirjoittamisen ilosanomaa, nostaa runouden tunnettuutta sekä etsiä uusia lahjakkaita kirjoittajia. Suuri runokilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja kilpailua tukee Hansaprint. Kilpailussa aiemmin menestyneistä on noussut runoilijoiksi Satu Manninen, Jukka Viikilä, Kaisa Ijäs ja Jermu Koskinen.

Tuomaristoon kuuluivat Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Sakari Heiskanen ja toimituspäällikkö Nina Gimishanov, runoilijat Kaisa Ijäs, Matti Kangaskoski ja Jukka Viikilä.

Ensimmäistä kertaa netissä järjestetyn yleisöäänestyksen voittajaksi valikoitui Saaramaria Turtiainen, joka sai 163 ääntä. Kaikkiaan ääniä kilpailuun tuli yhteensä 1307. Kilpailijoiden runot julkaistiin netissä nimettöminä ja yleisö sai äänestää voittajan tuomariston antologiaan valitsemien kirjoittajien joukosta.

Runot 2013, Suuren runokilpailun antologia
168 sivua

Joni Lanki

Kirjailija

Joni Lanki

Joni Lanki (s. 1982) on kotoisin Satakunnasta. Hän valmistui Tampereella filosofian maisteriksi pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. Hän asuu nykyi...