Satu Manniselle Kaarlen palkinto 2008

25.1.2008

Satu Manniselle on myönnetty Kaarlen palkinto 2008 koskettavasta, monitahoisesta ja kunnianhimoisesti kirjoitetusta esikoisrunokokoelmasta Sateeseen unohdettu saari. Runot käsittelevät yksinäisyyttä ja kommunikaation vaikeutta. Mannisen vilpitön lähestymistapa muistuttaa meitä jokaista myötätunnon merkityksestä.

Satu Manninen voitti Suuren runokilpailun 2007 ja julkaisi esikoiskokoelmansa samana vuonna. Sateeseen unohdettu saari koostuu minäpuhujan dialogista kuvitteellisen Virginia Woolfin kanssa. Runokokoelma oli myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2007.

”Katson kirjaani edelleenkin hämmästellen, että olenko todella kirjoittanut tämän? Olen ylpeä siitä, ja teksti tuntuu läheiseltä edelleen, vaikka nyt mielen täyttääkin jo toinen käsikirjoitus. Esikoiskirjan myötä tuntuu, että jokin minussa on loksahtanut kohdalleen. En varmaan luovu kirjoittamisesta ikinä”, Satu Manninen iloitsee.

Valokuvausta opiskeleva Manninen on oppinut lapsuudesta lähtien hahmottamaan maailmaa visuaalisuuden kautta. Myös esikoiskokoelman runoissa ovat kuvat vahvasti läsnä.

”Aivan kuin kuulisin hengityksesi huoneessa,
minä uskon sinun elämääsi enemmän kuin omaani.
Näen sinut käytävällä, sairaalan pihalla suttuisessa videossa.
Huulesi liikkuvat, voisin kuvitella sinun puhuvan,
mutta kuva jää mykäksi.”

Sateeseen unohdettu saari -kokoelmasta sanottua

”Satu Manninen on kirjoittanut hienon ja tiiviydessään hämmästyttävän runsaan runoteoksen.”
- Marianna Kurtto, Parnasso

”Ahdistava hitaus ja äänettömyys – liki elämän puute – saavat vaikuttavan ilmaisunsa Mannisen runokielen sensitiivisyydessä.”
- Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat

”Muoto on haastava, mutta Mannisen käsissä se säilyy ihmeen tasapainoisena, eheänä.”
- Tommi Aitio, Kauppalehti

”Harkitun kaunis ja taiten kirjoitettu.”
- Ville-Juhani Sutinen, Turun Sanomat

”Runodialogi muotona on mielenkiintoinen ja miellyttävä lukea, ei vain tekstienvälisyyden tuoman rikkauden, vaan myös vuorottelevan rytmin ja hengittävyyden vuoksi. [...] Äänestä jää tunne, että Manniselta voi odottaa tulevaisuudessa enemmänkin.”
- Outi Kaikkonen, Savon Sanomat

”Mannisen hiottua, kaunista ilmaisua on ilo lukea, ja jaettu kokemus Virginiasta tuo tekstiin oman tärkeän lisänsä.”
- Anna Ovaska, Kiiltomato

Kaarlen palkintoa on jaettu vuodesta 1970. Kaarle Jaakko Gummeruksen perintöä kunnioittava tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta kirjallisesta teoksesta tai tuotannosta. Palkinto on arvoltaan 5 000 €.

Satu Manninen

Kirjailija

Satu Manninen

Satu Manninen (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija ja valokuvaaja, joka on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta. Hän voitti vuon...