Katriina Huttusen suomennos Morten Strøksnesin Merikirjasta J. A. Hollo -palkintoehdokkaaksi

14.3.2019

Katriina Huttusen taidokkaasti suomentama norjalaisen Morten A. Strøksnesin Merikirja on valittu J. A. Hollo -palkintoehdokkaaksi. Merikirja on tarinallista tietokirjallisuutta. Se kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka päättävät pyydystää kumiveneestä Lofootteja ympäröivissä syvyyksissä elävän jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on kuitenkin meille yhä tuntematon valtameri.

J. A. Hollon palkinto jaetaan vuosittain tietokirjallisuuden suomentajalle. Palkinto voidaan myöntää edellisvuotena julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto jakaa palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. Palkinnon saaja julkistetaan 5.4.2019.

Palkintoraati perustelee Huttusen valintaa seuraavasti: ”Norjalainen toimittaja ja kirjailija Morten Strøksnes nivoo kertomukseensa miehisestä ystävyydestä ja hainpyynnistä kuin varkain laajan oppimäärän luonnontiedettä ja kulttuurihistoriaa. Oudosta ja jännittävästä tarinasta kasvaa ensyklopedinen tietokirja, jonka Katriina Huttunen on suomentanut nautittavasti ja tyylikkäästi: hän hallitsee moniin suuntiin kurottavan erikoissanaston ja valloittaa lukijan lennokkaalla ja runollisella kielellä.”

Morten Strøksnes

Kirjailija

Morten Strøksnes

Morten Strøksnes (s. 1965) on arvostettu norjalainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut asiaproosaa ja esseitä. Merikirja kahmi kotimaassa...