Esikoiskirjailija Otto Lehtinen kirjoittaa rohkeasti seksuaalisuudesta ja rakkauden monista puolista

25.2.2016

Wurlitzer on lahjakkaan nuoren esikoiskirjailijan nykyromaani monikasvoisesta rakkaudesta. Wurlitzer on jukeboksi, joka soittaa sävelmän neljästä ihmisestä etsimässä paikkaansa maailmassa. Se kertoo pojan kasvamisesta mieheksi tai naiseksi, lapsen ja vanhemman välisestä siteestä sekä nuoruuden ihmissuhteista, joissa koetut tunteet ja opitut tavat nousevat pintaan vielä vuosienkin päästä.

Musiikki soi paitsi kirjan nimessä myös sen sivuilla. Se tahdittaa tunnelmia, tuo muistoja menneestä ja kertoo illan yökerhossa lähestyvän loppuaan. Säveltäjä Mendelssohn ilmestyy säännöllisesti viulua soittavalle Henrykille, lietsoo ja villitsee pojan tunteita.

Äiti sanoi usein, että on elämää joutua erilleen aiemmasta perheestään. Että maailma tekee meistä haaveilijoita ja kun tulemme tietyn ikäisiksi, meille syntyy tarve löytää seuraava perhe. Silloin sitä tarttuu vieraan ihmisen käteen ja alkaa liikkua sen mukana.

Elämä kuljettaa romaanin päähenkilöitä idästä länteen, Itä-Euroopasta Suomeen, Joensuusta Helsinkiin ja Kontulasta kantakaupunkiin. ”Yksi taistelee aikaa vastaan ja etsii kotia jonkun toisen ihmisen luota. Toinen yrittää paeta onnetonta menneisyyttään. Kolmas haluaisi kokea oman vartalonsa omakseen ja neljäs tasapainoilee menneisyyden ja nykyisyyden välillä”, Otto Lehtinen kuvaa.

Hän kertoo luovansa kirjoittamalla itselleen oman salaisen maailman, jossa saa hetken olla joku ihan muu kuin on oikeasti. ”Se on palkitsevaa ja rentouttavaa. Kirjoittaessa minun ei tarvitse jännittää niin kuin monesti sosiaalisissa tilanteissa, enkä sensuroi itseäni niin helposti. Wurlitzeria kirjoittaessani olin rohkeimmillani.

Otto Lehtinen, Wurlitzer
448 sivua

Otto Lehtinen

Kirjailija

Otto Lehtinen

Otto Lehtinen (s. 1987) on Joensuusta kotoisin oleva, helsinkiläistynyt kirjailija ja bioanalyytikko. Kiitetty esikoisromaani Wurlitzer ilmestyi vuonn...