Mitä uskaltaisin syödä ravintosuositusten viidakossa?

27.2.2012

Ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä ongelmia puidaan nyt enemmän kuin koskaan. Suurimmat totuudet terveyttä edistävästä ruokavaliosta ovat kuitenkin hyvin yksinkertaisia. Ravitsemusterapeutti Marja Ruutin kirja Oikeaa ravintoa minulle rauhoittaa hämmennyksen, joka on syntynyt ristiriitaisista ravintosuosituksista, dieettiohjeista ja hälyttävistä ruokateollisuuden paljastuksista. Avainsanat oikeanlaiseen ruokavalioon ovat yksilöllisyys ja luonnollisuus.

Syöminen on yksinkertaista – jokainen luontokappale madosta norsuun tietää ilman ravinto-oppia, mitä syödä. Ihminen on kuitenkin onnistunut jalostamaan ruokansa kauas alkuperäisestä, lajinmukaisesta ravinnosta, ja ruokaostosten tekeminen e-koodien viidakossa tuntuu nykyisin hankalalta. Ihmedieettejä ja kaloritaulukoita ei kuitenkaan tarvita, kunhan tietää mitä on ihmisen luonnollinen ravinto ja mikä ruoka sopii itselle.

Oikeaa ravintoa minulle -teos korostaa yksilöllistä, juuri omiin tarpeisiin räätälöityä terveellistä ruokavaliota. Ruokavalio voi olla hyvin erilainen esimerkiksi aineenvaihdunta-, vartalo-, bakteeri- tai veriryhmätyypistä riippuen. Yksi sairastuu liiasta sokerin käytöstä jo lapsena, toinen ei koskaan. Maidosta, viljoista ja perunoista ei suinkaan tarvitse kieltäytyä, jos ne sopivat omaan ruokavalioon.

Ihminen on elimistöltään sekaravinnon syöjä, jonka on mahdollista tulla toimeen monenlaisella ruoalla. Ruokailutottumukset poikkeavat paljon toisistaan maapallon eri kolkissa. Afrikan masait syövät maito- ja lihavoittoista ruokaa, ja monet trooppisten alueiden alkuperäiskansat ovat kasvissyöjiä. Näitä toisistaan suuresti poikkeavia ruokavalioita yhdistää ruoka-aineiden luonnollisuus ja ’lähiruoka’. Suomalaisten jokapäiväisen lähiruoan muodostivat pitkään kala, riista, ruis, nauris ja marjat.

Nykyisin ruokavalion keskeiset ongelmat liittyvät liialliseen ja välipalatyyppiseen syömiseen, kunnollisten kasviksia ja proteiinipitoisia aineksia sisältävien aterioiden vähäisyyteen sekä teollisesti käsiteltyjen tuotteiden runsauteen. ”Mitä enemmän vähäkuituisia, niukkaravinteisia ja teollisesti muunnettuja ruokia nautitaan, sitä enemmän kärsitään syömiseen liittyvistä ongelmista sekä kehon että mielen alueella. Suuria muutoksia saadaan aikaan pelkästään poistamalla sokeri ja valkojauhotuotteet, jos ne ovat näytelleet merkittävää roolia ruokavaliossa.”

Marja Ruuti, Oikeaa ravintoa minulle
176 sivua

Marja Ruuti

Kirjailija

Marja Ruuti

Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus sekä kuntoutuskeskuksis...