1.8.2016
Kuka sytytti Turun syyskuussa 1827 ja miksi? Turun palosta aiemmin hevimusikaalin käsikirjoittanut kirjailija Mike Pohjola palaa aiheeseen uusimmassa romaanissaan 1827. Pulpin hengessä revittelevä historiallinen katastrofiromaani rakentaa monipuolisen kuvan Turusta – ja polttaa sen. Kirjan pohjalta ollaan tekemässä kansainväliseen levitykseen tähtäävää lautapeliä.
4.9.1827 Turussa roihahtaa. Pohjoismaiden historian tuhoisin kaupunkipalo saa alkunsa. Savuksi haipuu Suomen suurin ja tärkein kaupunki sekä koko joukko salaisuuksia. Kuka oli palon takana ja mistä syistä? Oliko asialla Ruotsin uusi kuningas vai tsaarin salainen poliisi? Kauppaneuvoksen ahneus, piian viha vai ylioppilaiden vallankumoushaaveet?
"Turun palo on yksi Suomen historian keskeisiä tapahtumia, mutta siitä tiedetään todella vähän. Kirjailijalle tämä on vähän kuin huomaisi, että kukaan ei olekaan kirjoittanut jatkosodasta yhtään romaania. 1827 on ensimmäinen Turun palosta kirjoitettu romaani ja kunnianosoitus kultakauden Turulle, joka palossa tuhoutui. Samalla se on vaatimus nykypolven historiantutkijoille kohdistaa kriittinen silmänsä myös autonomian aikaan", kertoo Pohjola.
Kirjasta on valmisteilla Flamestorm-niminen lautapeli, jossa pelaajien tehtävänä on sammuttaa tai sytyttää kaupunkipalo. Pelin julkaisee lautapeliyhtiö Toad Kings, ja Mike Pohjola on yksi pelin suunnittelijoista. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suomalaisen romaanin pohjalta suunnitellaan kansainvälistä lautapeliä.
Mike Pohjola: 1827
511 sivua