Suuren romaanikilpailun voittanut Antelias kaupunki on räyhäkkä esikoisteos

27.1.2015

Aku Ojalan Antelias kaupunki on nuoren miehen odysseia halki kaupungin ja levottoman mielenmaiseman. Se on romaani kaipuusta kohti jotain suurempaa, niin kirjoittamisessa kuin ihmissuhteissa. Aku Ojalan tyylissä yhdistyvät rajaton mielikuvitus, röyhkeä asenne ja silkka hävyttömyys. Ojala voitti Anteliaan kaupungin käsikirjoituksella Gummeruksen ja Elisan järjestämän Suuren romaanikilpailun 2014.

Anteron takana paksu tyttö nukkui sängyssä kuin kuorsaava kumpu. Se oli kaunis tyttö, kauniit suuret kasvot. Kauniit luut kasvoissa. Komeat suuret rinnat, suuremmat kuin Anteron pää, tai siltä tuntui. Mahtava vatsa ja reidet kuin puunrungot. Se makasi vuoteella asunnon toisessa päässä ja kuorsasi äänekkäästi. Se näytti koomisen epäviehättävältä täältä kauempaa, mutta oli hereillä ollessaan ja jutellessaan ollut oikeasti viehättävä, seksikäskin, kauniit siniset silmät, tuuhea hieno tukka, lämmin, älykäs, hauska.

Antelias kaupunki pursuaa kutkuttavia yksityiskohtia ja havaintoja. Päähenkilö Antero loikkaa sängystä toiseen, kiipeää pavunvartta taivaaseen ja laskeutuu rottana viemäriin. Hän kirjoittaa, kadottaa aiheensa ja löytää itsensä etsimästä seuraa mielenosoituksessa, rakastelemasta rakennustelineillä ja haaveilemasta hiekkalaatikolla.

Ihmisiä katsellessa on kuin kirjastossa. Hyllykaupalla kaikkia erilaisia teoksia joihin voisi halutessaan tutustua. Yrittää tutustua. Jotkut ovat syvällisiä paksuja teoksia joilla on historiaa. Toiset ovat kutsuvia pehmeäkantisia joita olisi kiva selata, mutta joista tietää ei ole seuraksi pidemmän päälle. Jotkut ovat aivan rupsahtaneita eikä niistä tiedä jaksaako niihin ryhtyä, sivumäärä on valtava ja palkinnon mahdollisuus kyseenalainen. Toiset ovat todella makeakantisia mutta saattavat olla niin hattaraa ettei mitään muistikuvaa jää. Kauneimmat naiset naivat tylsimmin, sen tietävät kaikki. Ne istuvat kuin keisarinnat kullin päällä eivätkä tule ajatelleeksikaan että niiden pitäisi tehdä mitään muuta. Pahimpia olivat menneiden vuosien bestsellerit, puhkiluetut ja ehkä kuuluisat mutta ajankohtaisuutensa menettäneet ja uudemmilla korvatut.

Aku Ojala, Antelias kaupunki
269 sivua

Aku Ojala

Kirjailija

Aku Ojala

Aku Ojala (s. 1983) pitää hampurilaisista, progesta ja vaivihkaisesta surrealismista. Hänellä on kissa ja avopuoliso jossain päin Helsinkiä. Antelias ...