Heidi Jaatisen pysähdyttävässä romaanissa osattomuus periytyy äidiltä tyttärelle

8.4.2014

Heidi Jaatisen kolmas romaani Kaksi viatonta päivää on vahvalla kielellä kuvattu perhetragedia ja kertomus sukupolvelta toiselle siirtyvästä syrjäytymisestä. Tarina sysää lukijan niin huostaanotetun lapsen kuin lapsestaan huolehtimaan kykenemättömän äidin maailmaan ja pakottaa pysähtymään ajankohtaisen aiheensa äärelle.

Kaksi päivää kaikki on hyvin. Entinen pomo lainaa Sistinjalle ja tämän perheelle mökkiään. Ilmassa on hyvää tuulta. Kalastellaan, syödään aamuauringossa perunoita ja tilliä suoraan kattilasta. Pullot pysyvät korkkaamattomina aitan rappusten pielessä, kirkkaan suora rivistö. Sitten kaikki taas muuttuu.

"Aamu oli toiveikkuuden ja mahdollisuuksien aikaa, aivan kuin nuoruus oli idealismin aikaa, vasta iltapäivällä myönnettiin tappiot. Illalla katsottiin sormien lävitse ja yritettiin selvitä jotenkuten. Jos joku aamulla syytti sinua katkeruudesta, vaikka olit heräämisestä alkaen sinnikkäästi koettanut pitää kiinni uskosta että kateudella ei ollut jalansijaa, niin se oli väärin."

Kaksi viatonta päivää kertoo äidistä ja tyttärestä ja elämänmittaisesta haasteesta päästää lähelle, luottaa ja säilyä järjissään. Heidi Jaatisen pitelemätön kieli tavoittaa elämänkirjon eri sävyt: se kestää synkkien päivien painon ja vangitsee vauhkot hetket, joina samea päivä kirkastuu ja maailmanpyörästä vilkutetaan pilville ja naapureille.

Romaani syntyi halusta nähdä ihminen tekojen takana. Mitä tapahtuu kun vanhempi ja lapsi erotetaan toisistaan? Millaista on kaipaus? Millaista häpeä? Kaksi viatonta päivää kertoo huostaanotosta sukupolvien ketjussa”, Heidi Jaatinen summaa.

Heidi Jaatinen, Kaksi viatonta päivää
491 sivua

Heidi Jaatinen

Kirjailija

Heidi Jaatinen

Heidi Jaatinen (s. 1968) on kiuruvetinen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, toimittajana, emäntänä ja ohjannut perustamassaan harrastajatea...