Neuvosto-Eesti 1950-luvun myllerryksessä

12.8.2019

Suosituista historiallisista romaaneistaan tunnettu Paula Havaste kirjoittaa uutuudessaan Talvikin perheestä, joka odottaa ensimmäisiä kesävieraita uuteen majataloon Saarenmaalle. Vierashuoneet on kiinnostava tarina tavallisten virolaisten arjesta aikana, jolloin matka Siperiaan oli lyhyt. Havasteen pedanttius taustatyön tekijänä käy ilmi romaanin herkullisesta maalaiselämän kuvauksesta töineen ja tapoineen.

Alkukesä on kukkeimmillaan ja pihapiiri pursuaa elämää. Tallinnasta avuksi tullut Anna-täti komentaa topakasti rakennusprikaatilaisia, jotta vierashuoneet valmistuisivat ajoissa. Viljaa ja Villemiä jännittää sillä jo ensimmäisten tulijoiden joukossa voi olla salatarkastaja, joka kaataa unelmat.

"Eläminen huomiota herättämättä oli monen virolaisen selviytymiskeino. Neuvosto-Eestiä kuvaavissa romaaneissa henkilöhahmot ovat usein joko ilmiannettuja tai ilmiantajia. Todellisuudessa suurin osa ihmisistä ei kuulunut kumpaankaan ryhmään vaan pyrki varjelemaan huomaamattomuuttaan", Paula Havaste kertoo.

Havaste kuvaa teoksissaan elävästi ihmisten elämää ja etenkin naisten historiaa. ”Minua kiinnostaa arkisetkin asiat, miksi ihmisillä oli tietynlaiset vaatteet, tai mitä he söivät. Siksi kirjasta löytyy esimerkiksi majatalon ruokalista. Olen asunut jo kymmenen vuotta kesät Saarenmaalla, ja luen nykyään sujuvasti myös vironkielisiä tutkimuksia”, hän taustoittaa.

Paula Havaste, Vierashuoneet
341 sivua

Paula Havaste

Kirjailija

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona...