Ritva Oksasen elämän roolit

29.9.2014

Aloitteleva näyttelijä maaseututeatterissa. Neljän pienen tytön äiti Radioteatterissa. Freelancer lama-Suomessa. Kesäteatterin vetonaula. Vanheneva diiva. Juopotteleva näyttelijätär. Tiukka bisnesnainen. Näyttelijätär – Ritva Oksanen on muistelmateos rakastetun lavatähden elämästä. Kirjassa kerrotaan paitsi suurista ja pienemmistä rooleista myös siitä, mitä tapahtui näyttämön takana ennen ja jälkeen esityksen.

Toimittaja-kirjailija Outi Popp on käsikirjoittanut Ritva Oksasen 50-vuotistaiteilijajuhlanäytelmän Näyttelijätär, jota on esitetty täysille saleille muun muassa Hämeenlinnan ja Espoon kaupunginteattereissa. Materiaalia juhlanäytelmään oli usean matkalaukullisen verran. Se, mikä ei mahtunut mukaan näytelmään, kerrotaan kirjassa.

Näen Ritva Oksasessa suomalaisen naisen kuvan. Hän on Elämänmenon Eila Nieminen, Niskavuoren Loviisa, Pesärikon Laimi Kaikkonen ja Elämän suolan Elina Kunkainen. Hän on Tuli miehen ja Mustan tangon räiskyvä nainen. Hän on myös tinkimätön taiteilija kuten Marlene Dietrich tai Maria Callas. Tässä kirjassa lukija pääsee Ritva Oksasen monien roolien ja töiden syntyprosesseihin, näyttelijän ja laulajan työn ytimeen sekä siinä rinnalla kulkevaan arkeen. Samalla tehdään matka lähihistoriaamme, keikkapaikoilta teattereihin, halki Suomen”, Outi Popp kertoo.

Tukijoukkojen merkitys vapaan taiteilijan elämässä on valtava. Vaikka rooli on löydettävä yksin, kaikkeen muuhun tarvitaan apuja”, Ritva Oksanen toteaa. Näyttelijätär-kirjassa pääsevätkin ääneen myös Oksasen kollegat, ystävät ja läheiset. Mukana on vuorosanoja, kritiikkejä, kommentteja ja kuvia vuosien varrelta.

Niin kauan kuin etsitään uutta ja tehdään kunnianhimoisesti työtä, teatteri on peili. Näyttelijän työ on kysymistä ja löytämistä. Mitä tämä tahtoo sanoa? Mistä tämä ihminen on tullut, mitä hän ajattelee? Näyttelijä luo ihmiselle taustan. Lehdet puhuvat mielellään ’elämän roolista’. Se on aina se, joka on työn alla. Näyttelijän täytyy lähteä siitä, että jokainen työ on parasta mitä minä olen tehnyt.

Popp, Oksanen: Näyttelijätär – Ritva Oksanen
279 sivua

Kirjailijat

Outi Popp

Outi Popp on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija.

Ritva Oksanen

Ritva Oksanen on helsinkiläinen näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt estradeilla, radioteatterissa, televisiossa ja elokuvissa vuodesta 1957 lähti...