Irtiottojen puolesta!

11.8.2014

Pasi Ahtiaisen esikoisromaani Jokakelin mies on humoristinen kertomus suomalaisen miehen ahdingosta ja kahjoja käänteitä saavasta kapinasta. Se kertoo opettajasta, joka saa eräänä päivänä tarpeekseen ja alkaa tehdä mitä itse haluaa. Kirja toi Ahtiaiselle Gummeruksen ja Elisan Suuren romaanikilpailun toisen palkinnon.

"Suomessa asuu kahdenlaisia miehiä: keskisiä ja vanhasia. Kiiskinen kuului keskisiin ja Niilo vanhasiin. Keskiset istuvat taksissa edessä, vanhaset takana. Vanhaset eivät yleensäkään paljon taksilla ajele, keskiset senkin edestä." Niilo ostaa Kiiskiseltä käytetyn Mersun, nuuhkii ratista sormiinsa tarttunutta Kiiskisen hajua. Häntä alkaa ahdistaa.

Yhtenä päivänä Niilo kaatuu ja lyö päänsä pöydän jalkaan. Sairauslomalle joutuessaan hän tajuaa, ettei elämäänsä kannata hiihdellä loppuun asti tasatyönnöllä. Pieni kapinointi arkisissa asioissa riistäytyy vähitellen käsistä ja Niilo löytää itsensä järvirosvoamasta mökkiläisten kaljoja anarkistien kanssa.

Itsekin vanhaseksi tunnustautuvalle Ahtiaiselle humoristisuus on tapa nähdä elämä. ”Vanhasia tulee päivittäin vastaan niin paljon, ettei heitä tarvitse keksiä”, hän kommentoi päähenkilön esikuvia tosielämässä. ”Puhun ehdottomasti irtiottojen puolesta! Arkipäiväinen kansalaistottelemattomuus tekisi hyvää jokaiselle elämäänsä jumittuneelle vanhaselle”, hän toteaa pilke silmäkulmassaan.

Pasi Ahtiainen, Jokakelin mies
207 sivua

Pasi Ahtiainen

Kirjailija

Pasi Ahtiainen

Pasi Ahtiainen (s. 1976) on toimittajataustainen sosiologi, joka työskentelee viestintäalalla. Kuopiossa syntyneelle ja asuvalle Ahtiaiselle savolaisu...