Ville Hytösen erotiikalla ladattu romaani Luumun polte maalaa terävän kuvan Balkanista

19.2.2019

Luumun polte on kolmen ihmisen rakkaustarina kaikkine kujeineen ja kiemurteluineen. Se kertoo epäsuhtaisen parin, serbimies Srđanin ja bosnialaisen Zoranan yhteiselosta. Tarinan kertojana on mystinen mustarastas. Tallinnassa asuva kirjailija Ville Hytönen tutustuttaa lukijan Knez Selon kylään serbialaisella vuorella ja vie rekka- ja linja-autokyydillä Belgradiin.

"Kuten juna yhdistää Nišin Istanbuliin, lännen itään, niin tämä auto liittää meidät seremoniallisesti yhteen loppuelämäksemme", kuiskasi Srđan juhlallisesti, työnsi liian hitaasti avautuvan bussinoven auki Zoranan edessä ja hyräili vanhaa balkanilaista iskelmää. He livistäisivät pohjoiseen, okainen ja ohdakas nainen ja syntymäisillään oleva mies.

Luumupuita kasvattava Srđan on yhtä apaattinen kuin Sarajevo sodan jälkeen. Zorana taas on maailmannainen, katseet kääntävä ilmestys, Srđanin mielessä kuin kultainen Bosnian lilja. Kumpikin on elänyt lapsuutensa sota-aikaan. ”Zorana muistaa Sarajevon piirityksen tuoman epävarmuuden, joka on siirtynyt hänen kehomuistiinsa ja näkyy hänen jokapäiväisissä valinnoissaan. Srđan on elänyt sodan äärellä, mutta ei koskaan varsinaisesti nähnyt sitä. He ovat siksi kuin anis ja salmiakki, hyvin kaukana toisistaan niin kulttuurisesti kuin persoonina, mutta heissä on silti jotain yllättävällä tavalla samanlaista”, Hytönen kuvailee.

Balkan on Ville Hytöselle tuttua seutua. Romaaninsa tapahtumapaikoilla hän on vieraillut usein. ”Viihdyn varsin hyvin historiallisten tapahtumien ikiaikaisessa poltteessa, siellä missä 1900-luku alkoi ja loppui. Siellä missä historialliset jännitteet luovat yhteisöllisiä rajoja ja missä yksilöt pyrkivät niitä purkamaan. Minulle Balkan on jotain samaa kuin monelle vaikkapa Etelä-Amerikka, maagisten tarinoiden ja kulkureittien aluetta. Minusta on luontevaa, että Balkanilla rakkaustarinankin kertoo mustarastas”, hän toteaa.

Ville Hytönen
Ville Hytönen (s. 1982) on Tallinnassa asuva kirjailija. Hän on ollut perustamassa Kustannusosakeyhtiö Savukeidasta, kirjailijaresidenssejä, kirjallisuustapahtumia ja kirjakauppaa. Hänet on palkittu 50 000 euron Sammon tekijät -palkinnolla ja yhden euron Nuori Voima -palkinnolla. Hytönen rakastaa kiertolaiselämää Balkanilla.

Ville Hytönen, Luumun polte
262 sivua

Ville Hytönen

Kirjailija

Ville Hytönen

Ville Hytönen (s. 1982) on Tallinnassa asuva kirjailija. Hän on ollut perustamassa Kustannusosakeyhtiö Savukeidasta, kirjailijaresidenssejä, kirjallis...