Viktoria Mullovan elämäkerta kertoo kiehtovan tarinan ainutlaatuisen viulistin elämänvaiheista

21.8.2013

Viktoria Mullova oli neuvostojärjestelmän kirkas lupaus, joka hätkähdytti maailmaa loikkaamalla länteen säälimättömän rautaesiripun läpi. Eva Maria Chapmanin kirjoittama elämäkerta Rakkaus ja musiikki kertoo jännittävällä tavalla tarinan Mullovan lapsuudesta tukahduttavassa Neuvostoliitossa ja elämästä läntisen maailman suhteellisessa vapaudessa, jossa hän rakastui kapellimestari Claudio Abbadoon.

Vuonna 1980 Mullova osallistui Sibelius-viulukilpailuun kulttuuriministeriöltä lainatulla Stradivarius-viululla. Nuori viulisti janosi voittoa enemmän kuin mitään muuta elämässään ja tiesi, että kisan voitto ratkaisisi hänen uransa suunnan. Mullova voitti halutun kultamitalin ja pian hänestä tuli myös ensimmäinen nainen, joka sai ensipalkinnon Tšaikovski-kilpailun viulusarjassa. Voitto tiesi konserttikutsuja eri puolille maailmaa, mutta ovet pysyivät kiinni. Arvostuksen toivossa Mullova teki rohkean päätöksen ja irtautui Neuvostoliiton kahleista loikkaamalla Suomen kautta Ruotsiin jatkaen edelleen länteen, kohti vapautta.

Nykyisin Mullova on klassisen musiikin alan kärkinimiä. Aikaisemmin jääneidoksi kuvaillun Mullovan tyyli on kehittynyt ajan saatossa vapautuneemmaksi. Rakkaus ja musiikki on ennen kaikkea myös kipeä kehityskertomus, jossa ujosta tytöstä kasvaa rakkauden etsinnän myötä rohkeampi ja itselleen armollisempi. Hänen teknisen taituruutensa ja kokeilunhalunsa ansiosta Mullova toimii nykyään monien inspiraation lähteenä ja esikuvana.

Viktoria Mullova esiintyy Helsingin juhlaviikoilla yhdessä puolisonsa Matthew Barleyn kanssa 27.8 ja 31.8. Lisäksi Mullova nousee Kent Naganon johtaman RSO:n solistiksi tulkitsemaan Stravinskyn Kevätuhria ja Šostakovitšin viulukonserttoa 30.8.

Eva Maria Chapman: Viktoria Mullova – Rakkaus ja musiikki
From Russia To Love: The Life and Music of Viktoria Mullova
Suomentanut Ruth Jakobson
379 sivua

Kirjailija

Eva Maria Chapman

Eva Maria Chapman syntyi Prahassa josta hän pakeni ukrainalaisen äitinsä kanssa vuonna 1950 päätyen Australiaan. Hän on toiminut Britanniassa neljänky...