Palkittu lastenfantasia viehättää myös aikuisia lukijoita

19.2.2013

Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla on mielikuvituksen ilotulitusnäytös, joka yhdistää hurmaavalla tavalla vanhojen satujen aineksia moderneihin huomioihin ja yksityiskohtiin. Ilkikurinen huumori ja monia lastenkirjoja vaivaavan hurskastelun puuttuminen tekevät kirjasta pirteän pippurisen tuttavuuden fantasiaklassikoilta lainatuista kehyksistä huolimatta.
 
Kaksitoistavuotias Syyskuu asuu Omahassa ja elää aivan tavallista elämää, kunnes eräänä päivänä hänen isänsä lähtee sotaan ja äitinsä töihin. Syyskuu kohtaa Vihreän tuulen, vihreätakkisen herrasmiehen, joka kutsuu hänet seikkailuun kertoen, että Satumaassa tarvitaan tytön apua. Satumaan uusi hallitsija, Markiisitar, on arvaamaton ja uhkaa tehdä kaikkien alaistensa elämästä hankalaa. Vain Syyskuu voi auttaa hakemalla Markiisittaren himoitseman talismaanin lumotusta metsästä.
 
Seikkaillessaan Satumaassa Syyskuu kohtaa kaikenlaisia olentoja, kuten kirjoja rakastavan louhikäärmeen, noidat nimeltä Päivää ja Näkemiin, omituisia hiisiäisiä sekä Lauantai-nimisen maridipojan. Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla on unohtumaton ja kaunis kirja kaikenikäisille. Se lumoaa kuin Liisa Ihmemaassa ja kiehtoo kuin Kultainen kompassi. Hurmaava Satumaa muistuttaa taianomaisuudessaan ja omituisine otuksineen kaikkien rakastamaa Narniaa.
 
Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla
The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
suomentanut Sarianna Silvonen
kuvitus Ana Juan
339 sivua
Catherynne M. Valente

Kirjailija

Catherynne M. Valente

Catherynne M. Valente on useasti palkittu kirjailija, runoilija ja satunnainen kriitikko. Hän asuu pienellä saarella Mainen rannikolla Yhdysvalloissa ...