Luonnonmateriaalien kauneus innostaa koristeiden tekemiseen

7.3.2012

Lähiluonto tarjoaa monipuolisia materiaaleja tekeville käsille. Tiina Rinteen teos Risupupu ja sammalsydän innostaa ideoimaan ja valmistamaan kauniita ja ekologisia koristeita muun muassa sammaleesta, pajusta, kävystä ja jäästä. Luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet ovat omaperäinen ja hiilijalanjälkitietoinen valinta, kun kerää materiaalit luontoa säästäen ja jokamiehen oikeudet muistaen.

Jokaisella materiaalilla on aikansa, joten kirjan sisältö on ryhmitelty vuodenaikojen mukaan. Keväällä ovat koivunoksat ja pajut notkeimmillaan. Lehtisilmullisesta koivusta syntyy upea kevätkranssi oveen toivottamaan vieraat tervetulleeksi, ja pajusta saa näyttävän vadin maalatuille pääsiäismunille.

Lumipeitteen hävittyä maasta paljastuu kaunista vihreää sammalta kevään ja pääsiäisen koristeita varten. Kesällä, kun mahla alkaa virrata koivuissa, tuohi irtoaa helposti. Tuohesta syntyy niin sympaattinen lintu, oviverho kuin boolikauhakin. Talvella taas luonnollisia materiaalivalintoja ovat puhdas lumi ja jää. Silloin kun puutarhoissa ja parvekkeilla ei ole kukkaloistoa, viihtyisyyttä luodaan kransseilla, asetelmilla ja patsailla.

Tiina Rinteen inspiraation lähteenä ovat olleet rakkaus luontoon ja käsillä tekemiseen. ”Olen väkertänyt kaikkea pikkutytöstä lähtien ja liikkunut paljon luonnossa.  Luonto on täynnä mitä kauneimpia materiaaleja ja yksityiskohtia, kun niitä oppii huomaamaan”, Rinne kertoo. Hänen oma suosikkimateriaalinsa on kauniin ruskea koivunrisu. ”Sitä on helppo työstää: lisäksi tarvitaan vain rautalankaa ja innostusta vääntää risua. Risuja voi työstää miltei vuoden ympäri.”

Risupupu ja sammalsydän – koristeita lähiluonnon materiaaleista
kuvitus Tiina Rinne
110 sivua

Tiina Rinne

Kirjailija

Tiina Rinne

Tiina Rinne (s. 1962) on koulutukseltaan artenomi ja työskentelee graafisena suunnittelijana. Käsillä tekeminen, luonnossa liikkuminen ja valokuvaamin...