Marko Kilvelle vuoden 2012 Savonia-palkinto

3.1.2012

Kuopiolainen kirjailija Marko Kilpi on voittanut vuoden 2012 Savonia-kirjallisuuspalkinnon rikosromaanillaan Elävien kirjoihin. Kuopion kaupungin jakama palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kaikkiaan kilpailun piiriin kuului 71 vuonna 2011 ilmestynyttä kaunokirjallista teosta.

Marko Kilpi kuuluu suomalaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartiin. Psykologisen tarkkuutensa ja vahvan eläytymiskykynsä ansiosta Kilpi kirjoittaa epätavallisia rikosromaaneja, joissa hän ei epäröi tarttua polttaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esikoisromaanistaan Jäätyneitä ruusuja (2008) hän sai Vuoden johtolanka -palkinnon, ja hänen toinen romaaninsa Kadotetut (2009) oli sekä Finlandia- että Savonia-palkinnon ehdokkaana. Elävien kirjoihin on Kilven kolmas romaani.

Tämä kolmas romaani on minulle monellakin tapaa merkityksellinen ja erityisen läheinen ja sen vuoksi olen erittäin otettu siitä, että se saa nimenomaan Savonia-palkinnon”, Marko Kilpi sanoo. ”Savonia-palkinto on osoitus siitä, että Savossa pidetään kirjallisuutta erityisessä asemassa, sitä arvostetaan ja sitä kannustetaan. Olen hyvin ylpeä siitä, että saan olla osa tätä juurevaa kirjallista perinnettä ja voin tätä kautta liputtaa entistä näkyvämmin savolaisen kirjallisuuden puolesta.”

Savonia-raati luonnehtii Marko Kilven Elävien kirjoihin -romaania seuraavasti: ”Teos kuvaa poliisin työn sekä yhteiskunnasta syrjäytyneiden kovaa arkea. Kuvaus ei jää vain näyttämisen tasolle, vaan teoksen kertoja panee lukijan pohtimaan myös vaikeita eettisiä kysymyksiä.  Teoksessa seurataan näköalapaikalta myös poliisin taistelua mutkistuvaa huumekauppaa vastaan. Siinä kuvataan sitä maailmaa, jossa poliisit ja narkomaanit elävät mutta jolta meidän ns. tavallisten ihmisten on helppo sulkea silmämme. Kirjailija nostaa rohkeasti esille ilmiöitä, jotka ovat nykypäivän yhteiskunnan kipeimpiä ongelmia. Teoksessa rikollisuus nähdään sosiaalisena ja yhteiskunnallisena teemana. Vaikka teos kuvaa pahuutta, siitä löytää myös jotain hyvää ja toivoa, niin kuin teoksen nimikin antaa ymmärtää. Teos on suomalaisen rikolliskirjallisuuden huippua.”
 
Palkintoraadin puheenjohtajana toimi apulaisrehtori Jaakko Kosunen, varapuheenjohtajana fil.maist. Annukka Airaksinen ja jäseninä Elina Itkonen, Matti Karttunen, Seppo Kononen, Varpu Puskala, Outi Turunen ja Alpo Virtanen sekä raadin sihteeri Anja Niskanen.

Marko Kilpi

Kirjailija

Marko Kilpi

Marko Kilpi (s. 1969 Rovaniemellä) on aiemmin elokuva-alalla työskennellyt kuopiolainen vanhempi konstaapeli, joka on noussut nopeasti suomalaisen rik...