Goncourt-palkittu Siipirikko mies on kanelintuoksuinen kertomus kielletystä rakkaudesta ja pakomatkasta

8.10.2015

Libanonilaissyntyinen Amin Maalouf on yksi Ranskan merkittävimpiä kirjailijoita. Hänen Goncourt-palkittu merkkiteoksensa Siipirikko mies on väkevä kuvaus 1800-luvun suurvaltojen poliittisen kilpailun keskiössä olevasta Libanonista, juonittelun ja hämmästyttävien kohtaloiden kodista. Kirjassaan Maalouf palaa synnyinmaahansa mulperipuiden katveeseen lapsuudestaan tutun legendan äärelle ja sekoittaa joukkoon soljuvasti myös todellisia historian tapahtumia.

Tanios-poika syntyy Libanoninvuorilla kylän kauneimmalle naiselle, Lamialle. Pahat kielet alkavat kuitenkin puhua Tanioksen syntymään liittyvistä merkillisyyksistä. Kuka onkaan Tanioksen oikea isä? Nuoressa Tanioksessa syttyy kapinahenki, joka saa hänet eristäytymään lähes koko kylästä. Yksinäisillä retkillään poika tutustuu kylästä karkotettuun mieheen ja ihastuu tämän tyttäreen. Rakkauden sokaisemina niin Tanios kuin lopulta hänen juridinen isänsäkin toimivat ajattelemattomasti ja joutuvat pakenemaan Libanonista. Uudessa maailmassa Tanios vihdoin ymmärtää oman naiiviutensa ja nuoruuden oikkujensa seuraukset.

”Mikä näistä hedelmistä on kaikkein herkullisin, mitä luulet? Se jota voin puraista silmät ummessa ja silloin tuntea suussani hunajaisen maun?” Tumma pilvi oli verhonnut auringon, sillä huone oli äkisti hämärtynyt. Iltapäivä oli vasta aluillaan, ja silti yö tuntui kypsältä. Šeikki nousi, valitsi komeimmasta tertusta mehevimmän rypäleen ja toi sen liki Lamian kasvoja. Lamia raotti huuliaan. Kun rypäle solahti hänen suuhunsa, mies kuiskasi: ”Haluaisin nähdä sinun hymyilevän!” Lamia hymyili. Ja mies nautti hänen kanssaan kaikki syyskuun hedelmät.

Amin Maalouf
Amin Maalouf (s. 1949 Libanonissa) on Ranskan nimekkäimpiä nykykirjailijoita, jolle on myönnetty muun muassa Goncourt-palkinto. Maalouf on kirjoittanut seitsemän romaania, ja hänen tuotantoaan on käännetty yli 40 kielelle. Maaloufilta on suomennettu aikaisemmin mestariteos Samarkand (2009) ja profeetta Manin elämästä kertova Valon puutarhat (2014). Lisäksi hän on kirjoittanut libretot Kaija Saariahon oopperoihin Kaukainen rakkaus ja Adriana mater sekä näyttämölliseen oratorioon La Passion de Simone.

Amin Maalouf, Siipirikko mies
alkuteos Le Rocher de Tanios
suomentanut Lotta Toivanen
345 sivua

Amin Maalouf

Kirjailija

Amin Maalouf

Amin Maalouf (s. 1949 Libanonissa) on Ranskan nimekkäimpiä nykykirjailijoita, jolle on myönnetty muun muassa Goncourt-palkinto. Hän on kirjoittanut se...