Autofiktiivinen esikoisromaani kuvaa kolmekymppisen miehen taistelua avioliitosta ja mielenterveydestä

25.8.2022

Näytelmäkirjailija Jussi Moilan Tuntematon on omakohtainen romaani mielenterveyden järkkymisestä ja ylisukupolvisista sotatraumoista. Romaani kuvaa piinaavan raadollisesti alati kasvavaa riittämättömyyden tunnetta ja valtaviin mittasuhteisiin paisuvaa työstressiä päähenkilön tehdessä uutta tulkintaa Tuntemattomasta sotilaasta. Romaani ilmestyy ja on arvosteluvapaa 5.9.

Maanantaina kiihdytin prosessia. Paastosin ja juoksin. Tein kuntopiirejä metsässä. Olin väkivallattomuuden sotilas. Kirjoitin. Editoin. Kirjoitin lisää, tuhosin kaiken kirjoittamani ja kirjoitin sen uudelleen. Minä olin mitätön, tuntematon. Linna oli legenda. Tietenkin olin vain postmoderni mädättäjäsieni mutta sellaisena osa kulttuurista ekosysteemiä.

Ilmari ja Camilla muuttavat lapsensa kanssa pienemmälle paikkakunnalle Camillan saatua kiinnostavan työtarjouksen. Kun Ilmarille selviää, että vaimo on ihastunut yhteiseen tuttavaan, parisuhteen haasteet ja työstressi alkavat muokata hänen todellisuuttaan odottamattomalla tavalla.

Istuin vuoteelle ja katselin häntä. En ollut varma, olisimmeko yhdessä vuoden kuluttua. Mietin omaa pientä sotaani. Oli ollut monta taistelua, enkä enää tiennyt, oliko yksikään niistä ollut mielekäs. Miksi olin taistellut ja hukannut kaikki voimani?

Jussi Moila kertoo olleensa itsekin psykiatrisessa sairaalahoidossa ja haluavansa romaanillaan osallistua mielenterveydestä ja psyykkisten sairauksien hoidosta parhaillaan käytävään keskusteluun.

”Omaan sairastumiseen vaikutti työstressi ja miehen roolin herättämät ristiriitaiset paineet. Nyky-isiltä odotetaan hoivaavuutta, ei saisi nolostella Instagramissa poseeraamista, tunteita pitäisi osata ilmaista ja tulkita. Tuntemattoman sotilaan Koskelan hiljainen ja mutkaton johtamistyyli ei toimi enää. Samaan aikaan vanha maskuliinisuuden painolasti kulkee isältä pojalle. Heikkous hävettää. Apua ei saa pyytää. Itse on pärjättävä. Tällaisen ristiriidan minä olen sisäistänyt ja tämän kaltaisissa paineissa myös romaanini päähenkilön Ilmarin psyyke on lujilla”, hän toteaa.

Jussi Moila (s. 1981) on joensuulaislähtöinen näytelmäkirjailija. Näytelmien lisäksi hän on käsikirjoittanut useita kuunnelmasarjoja ja sanoittanut Minä ja Ville Ahonen -yhtyeen kappaleita.

Jussi Moila: Tuntematon
319 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Tommi Eronen

Jussi Moila

Kirjailija

Jussi Moila

Jussi Moila (s. 1981) on joensuulaislähtöinen näytelmäkirjailija. Näytelmien lisäksi hän on käsikirjoittanut useita kuunnelmasarjoja ja sanoittanut Mi...