1100-luvun Tallinna herää eloon Paula Havasteen romaanissa Veden vihat

13.6.2016

Veden vihat jatkaa Paula Havasteen 1100-luvulle sijoittuvaa Vihat-romaanisarjaa. Lukijoiden rakastaman sarjan kolmannessa osassa seurataan neuvokkaan Kerten vaiheita Tokholmista Koluvaniin, nykyiseen Tallinnaan. Romaani tarjoaa vauhdikkaan, kansanperinteellä elävöitetyn tarinan muinaisten suomalaisten elämästä monien vaarojen ja valintojen keskellä.

Kerten mies Larri on lyönyt piispan kuoliaaksi. Vuosia myöhemmin Tokholmissa piispan käskynhaltija hyökkää Kerten kimppuun ja Kertte tarttuu veitseen. Kertte pakenee kauppias Osmin laivaan, ja Osmi lupaa kuljettaa Kerten takaisin Turukylään. Oikukkaat tuulet ja saaristorosvot koettelevat matkalaisia niin, että seuraava talvi joudutaan kuitenkin viettämään Koluvanissa. Kertte asettuu Osmin ja tämän kumppanin Pärnin talouteen. Pärn ei kuitenkaan katso uutta tulijaa hyvällä. Myös merten takaa alkaa kuulua uhkauksia: piispan miehet eivät ole antaneet anteeksi. Miten Kerten matka jatkuu: Ovatko Pärn ja veden väki vielä lepytettävissä? Entä onko kotiin Larrin luo enää paluuta?

Kirjan kirjoittaminen johdatti Paula Havasteen tutkimusmatkalle suomalaisille tutun matkailukohteen varhaisiin vaiheisiin. ”Keskiajan Tallinnasta löytyy paljon tietoja, mutta minä halusin viedä Kerten vielä kauemmas, 1100-luvun loppuun, jolloin Tallinna ei vielä ollut Räävelikään. Se oli tuolloin vain pieni Koluvanin markkinakylä, jossa oli vasta muutama kivitalo ja jota riivasivat talvisin susilaumat. Myös rantamaisema näytti toisenlaiselta: silloinen satama sijaitsi nykyisen Paksun Margareetan tornin lähistöllä”, kertoo Paula Havaste.

Tapahtumien sijoittuminen Viroon oli kirjailijalle luontevaa monestakin syystä. ”Olen viettänyt viime vuosina lomani kesäpaikallamme Saarenmaalla, ja vähitellen Viron kieli ja kulttuuri ovat tulleet tutuiksi. Minut on yllättänyt kansanperinteen elävyys ja määrä: yhteys luontoon ja luonnonuskomuksiin ovat virolaisille samalla tavalla tärkeitä kuin meille suomalaisille.”

Paula Havaste: Veden vihat
392 sivua

Paula Havaste

Kirjailija

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona...