Camilla Läckberg rinnastaa uutuudessaan noitavainot ja nettitrollauksen

16.8.2017

Ruotsin dekkarikuningattaren odotettu uutuus Noita on taattua Läckbergiä: vangitseva jännitysromaani, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin teemoihin. Fjällbacka-sarjan kymmenes ja kenties kunnianhimoisin osa kuvaa ennakkoluuloja, vainoajia ja vainottuja. Se myös muistuttaa, että noidiksi epäillyt naiset olivat aikansa normeja rikkovia edelläkävijöitä.

Nelivuotias Linnea katoaa maatilalta Fjällbackan liepeiltä. Samasta paikasta on kadonnut kolmekymmentä vuotta aiemmin toinen pikkutyttö, joka löytyi myöhemmin kuolleena. Pelko leviää pienessä yhteisössä vauhdilla, ja ennakkoluulot syövyttävät paikallisten mieltä. Rikosta tutkiva poliisi Patrik Hedström saa apua Erica Falckilta, joka on kirjoittamassa vanhasta tapauksesta kirjaa. Tutkinta repii auki monta haavaa ja paljastaa salaisuuksien juuret, jotka kiemurtelevat kauas 1600-luvulle ja roviolla poltetun naisen langettamaan kiroukseen.

Camilla Läckberg tutki kirjaansa varten naisia, joita poltettiin 1600-luvun Ruotsissa noitina roviolla.
– Vainotut naiset olivat vähän tavanomaista tietävämpiä, vähän itsenäisempiä ja vähän rohkeampia. Nykypäivänä meitä ei polteta roviolla, vaan kysymys on sanan mahdista, kuulopuheista, some-juoruista. Kun nainen rikkoo normeja, ovat reaktiot usein hyvin vahvoja, Camilla Läckberg kertoi Sydsvenskan-lehden haastattelussa.

Läckberg todistaa jälleen kerran olevansa mestari lajissaan: Noita on komea dekkari, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin teemoihin sekä koukuttaa taidokkaalla juonellaan. Fjällbacka-sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet romaanit Jääprinsessa, Saarnaaja, Kivenhakkaaja, Pahanilmanlintu, Perillinen, Merenneito, Majakanvartija, Enkelintekijä ja Leijonankesyttäjä.

Noita on kiistatta Camilla Läckbergin parhaita kirjoja.” – johannas deckarhörna -blogi

”Camilla Läckbergillä on kertojanlahja, josta hän saa tunnustusta liian harvoin.” – Dagens Nyheter Leijonankesyttäjästä

Ruotsalainen Camilla Läckberg (s. 1974) on Euroopan dekkarikuningatar. Hänen romaanejaan on myyty 20 miljoonaa kappaletta lähes 60 maassa, ja niistä on tehty elokuva- ja tv-sovituksia. Alkuvuodesta Läckberg perusti Invest in Her -yrityksen, joka haluaa edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa tukemalla muun muassa naisyrittäjiä. Läckberg on kotoisin Fjällbackan kylästä, jonne hänen rikosromaaninsa sijoittuvat. Nykyään hän asuu Tukholmassa.

Camilla Läckberg:
Noita
Alkuteos Häxan
Suomennos Outi Menna
687 sivua

Camilla Läckberg

Kirjailija

Camilla Läckberg

Ruotsalainen Camilla Läckberg (s. 1974) on ekonomi, joka vaihtoi alaa ja nousi Euroopan dekkarikuningattareksi. Hänen romaanejaan on myyty yli 12 milj...