Iida Raumalle Kalevi Jäntin palkinto

2.12.2015

Iida Rauma saa romaanistaan Seksistä ja matematiikasta vuoden 2015 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon, jonka arvo on 17 000 euroa. Kalevi Jäntin säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen ja säätiö toteuttaa tarkoitustaan vuosittain nuorille kirjailijoille myönnettävillä Kalevi Jäntin palkinnoilla. Palkinnon on nyt saanut 111 kirjailijaa. Rauman lisäksi tänä vuonna palkitaan Kristian Blomberg ja Katja Raunio.


Palkintolautakunta, johon kuuluvat Kalevi Jäntin säätiön kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko, VTM Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto, perustelee valintaa näin:
”Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta on kertomus nuorista ihmisistä nykymaailman kriisien keskellä ja tutkielma ihmisen tietoisuudesta. Päähenkilö on etevä nuori matemaatikko, Erika, joka joutuu sovittamaan matematiikan täydellisen kauneuden ja kauniin täydellisyyden omaan hämmentävään ja oikulliseen ruumiiseensa, ystäviinsä, sukulaisiinsa, vajavaiseen ihmisten maailmaan. Tarinan lävitse kulkee klassinen kysymys sielun olemassaolosta: mikä on se kummitus koneessa, jota kutsumme minuudeksi?

Iida Rauma hallitsee romaanimuodon perusainekset tasapainoisesti: kyvyn luoda kompleksia henkilöitä ja kuvata näiden tunne- ja kokemusmaailma, taidon pitää tarinassa veto ja samalla rakenne ilmavana. Kirkas matemaattinen esitystapa, arkinen puhe, pohjalaismurre ja kehitysvammaisen pulina sulautuvat saumatta romaanihenkilöiden sisäisimpien tuntemusten ja mielenliikkeiden kuvaukseen, josta nousee kauniisti soivan yläsävelsarjan tavoin romaanin suuri teema: ihmisestä ei ole normia.”

Iida Rauma, Seksistä ja matematiikasta
474 sivua

Iida Rauma

Kirjailija

Iida Rauma

Iida Rauma (s. 1984) on Turussa ja Helsingissä viihtyvä kirjailija ja valtiotieteiden maisteri, jonka esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) oli Hels...