Englantilaisen paimenen tunnelmallinen menestysteos kutsuu pohtimaan elämän suuria valintoja

28.3.2017

James Rebanksin arvostelumenestys Elämäni paimenena – Kertomus erilaisesta elämäntavasta kertoo karusta, hiljaisesta elämästä henkeäsalpaavan luonnon keskellä. Kirja on vaikuttava puheenvuoro maaseutuelämäntavan puolesta ja kuvaa elävästi vuodenkiertoa Englannin Järviseudulla.

Koulussa Jamesille opetettiin, ettei kotiseudulla olisi tulevaisuutta. Mutta nuorukainen päätti ettei lähde mihinkään. Niinpä Jamesin isä ja isoisä opettivat pojalle paimenen työn. Rebanks ei ole kuitenkaan maalaisbritin stereotyyppi vaan myös Oxfordin käynyt maatalousyrittäjä. Hän kuuntelee autossa Blondieta, perustaa perheen ja elää normaalia elämää, joskin tyhjenevällä maaseudulla. Elinkeinonsa takia hän näkee maailman ja ympäröivän yhteiskunnan voimakkaan maanläheisellä ja lempeällä tavalla.

Paimenen elämä ei ole helppoa: tiukka talous, lampaille vaaralliset talvet, sorkkataudit ja eläinten lopettamispäätökset tekevät arjesta joskus raskasta. Mutta James on valinnut erilaisen elämäntapansa.

Elämäni paimenena on ollut myynti- ja arvostelumenestys Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa. Teos valittiin mm. New York Timesin, Telegraphin, Guardianin ja Daily Expressin vuoden 2015 parhaiden tietokirjojen joukkoon.

Vangitseva… Kirja jatkuvuudesta, juurista ja siitä, että ihminen voi tuntea kuuluvansa johonkin aikana, joka vaatii aina vaihtamaan maisemaa ja keksimään uusia päämääriä. Erittäin puhutteleva kirja. – The New York Times

James Rebanks on englantilainen lammasfarmari. Hänen tilansa on Herdwickissä, samoissa maisemissa, joissa hänen esi-isänsä ovat paimentaneet lampaita jo kuudensadan vuoden ajan. Hän julkaisee sosiaalisessa mediassa nimellä Herdwick Shepherd, ja kiertää maailmalla luennoimassa elämäntavastaan. Jamesilla on kolme lasta.

James Rebanks:
Elämäni paimenena – Kertomus erilaisesta elämäntavasta

Alkuteos The Shepherd's Life: A Tale of the Lake District
Suomennos Tero Valkonen
279 sivua

James Rebanks

Kirjailija

James Rebanks

Lampaanhoitaja James Rebanksin suku on paimentanut lampaita samalla seudulla yli 600 vuotta Herdwickissä, Englannissa. Hän twiittaa nimellä @herdyshpherd1, ja kiertää maailmalla luennoimmassa elämäntavastaan. Hänellä on kolme lasta.