Hulvaton nyyhkytarina muistuttaa siitä, mikä elämässä on todella tärkeää

7.1.2016

Fausto Brizzin 100 onnen päivää on raikkaan omaperäinen veijaritarina elämän pienistä iloista, tehtyjen vääryyksien korjaamisesta sekä rakkaudesta. Hersyvän hauska ja koskettava romaani kuvaa, mitä kuin viimeistä päivää eläminen oikeasti on. Elokuvistaan tunnetun Brizzin kirjasta tuli nopeasti myyntimenestys kotimaassaan Italiassa, ja käännösoikeudet myytiin heti yli 20 maahan.

Mitä sinä tekisit, jos sinulla olisi sata päivää jäljellä? Italialainen Lucio joutuu vastaamaan tähän kysymykseen juuri ennen 40-vuotispäiväänsä, kun elämä on muutenkin poissa raiteiltaan. Syrjähypystä suivaantunut vaimo on heittänyt hänet pihalle perheen kodista, ja Lucio on päätynyt asustelemaan appiukkonsa konditorian takahuoneessa. Kun mies tajuaa lähtölaskentansa alkaneen, hän päättää elää loppuelämänsä niin kuin hänen olisi aina pitänyt: tekemällä jokaisesta hetkestä merkityksellisen. Sadassa päivässä Lucio aikoo muun muassa ehtiä nauttimaan appiukkonsa leipomista tuoreista munkkirinkilöistä ja lähteä ystäviensä kanssa seikkailulle, josta on pitkään haaveillut. Mutta ennen kaikkea hän haluaa saada vaimonsa antamaan hänelle anteeksi ennen kuin on liian myöhäistä.

Koirani ei pidä minusta. Ei todellakaan.
[…] Lupolle minä olen muukalainen, joka asuu sen kodissa ja palvelee sitä. Jonkinlainen hovimestari tai pikemminkin orja. Se kaiketi myös katsoo olevansa irtaimiston oikeutettu omistaja. Perheen pää, Paolan virallinen aviomies ja lasten biologinen isä. Minä olen vain pahainen palvelija, jota hyödyn vuoksi kannattaa sietää, joskin pienen etäisyyden päästä.
Sairastumiseni jälkeen Lupo on muuttanut suhtautumistaan minuun. Toisinaan se tulee viereeni sohvalle, kiehnää kuin kissa, herättää minut sängystä nuolemalla huolellisesti kasvojani. Ikään kuin sillä olisi kuudes koiranaisti, joka on kertonut sille, että minun ”orjuuteni” on pian päättymässä.

Fausto Brizzi, 100 onnen päivää
alkuteos Cento giorni di felicità
suomentanut Lotta Toivanen
412 sivua

Fausto Brizzi

Kirjailija

Fausto Brizzi

Fausto Brizzi (s. 1968) on tunnettu italialainen ohjaaja, tuottaja ja elokuva- ja tv-käsikirjoittaja. Hänen esikoisromaanistaan 100 onnen päivää tuli ...