Syksyn sotakirjat käsittelevät talvisotaa Lapissa, Ässä-rykmentin jatkosotaa ja Mai Guban sissiretkeä

17.10.2019

Historioitsija Mika Kuljun Kaksintaistelu lumessa kuvaa vuosien 1939–1940 taisteluita Sallan ja Petsamon suunnalla. Erkki Nordbergin käsikirjoittama ja Jarmo Niemisen toimittama Ässät jyllää! on ensimmäinen kattava kuvaus pääosin helsinkiläisistä koostuneen Ässä-rykmentin jatkosodasta. Raine Narvan ja Simo Liikasen Katkaiskaa Muurmannin rata kertoo tammikuussa 1942 Mai Gubaan tehdystä massiivisesta sissiretkestä.

Mika Kulju: Kaksintaistelu lumessa – Lapin talvisota 1939–1940

Historioitsija Mika Kuljun uutuuskirja nostaa esiin vähemmälle huomiolle sotahistoriassa jääneet taistelut Lapissa talvisodassa vuosina 1939–1940. Mäntyvaaran taistelussa 20. joulukuuta 1939 ratkaistiin Lapin kohtalo neljässä tunnissa: jos suomalaiset olisivat hävinneet, olisi puna-armeija päässyt Rovaniemelle ja sitä kautta Tornioon. Suomen elintärkeä maayhteys länteen olisi ollut poikki. Mäntyvaaran ja Pelkosenniemen taisteluiden ohella Lapin talvisodan toinen päänäyttämö oli Petsamo. Siellä taisteltiin pääosin tuhannen suomalaisen voimin, kun hyökkääjällä oli käytössään 30 000 miestä.

Lapin taisteluiden kuvauksen lisäksi Kaksintaistelu lumessa on läpileikkaus talvisodan historiaan. Mika Kulju käy Lapin taistelut läpi faktojen valossa ja koko talvisodan kontekstissa: esimerkiksi Raatteen tien taistelulla ei olisi ollut nykykäsityksen kaltaista laajempaa merkitystä, jos suomalaiset olisivat hävinneet Sallan tai Petsamon suunnalla.

Historioitsija, FM Mika Kuljun (s. 1969) tuotantoon kuuluu sotahistoriaa, elämäkertoja ja eräkirjallisuutta, mm. Raatteen tie (2007), Lapin sota 1944–1945 (2013), Kohtalona Tali-Ihantala (2014), Käsivarren sota (2017), kaksi Eränkävijät-kirjaa (2017, 2018) ja Kirjeitä Raatteen tieltä (2018)

Erkki Nordberg ja Jarmo Nieminen (toim.): Ässät jyllää! – Stadin kundit jatkosodassa

Pääosin helsinkiläisistä koostunut Ässä-rykmentti tunnettiin joukkona, jota kuljetettiin ympäri rintamia vaikeisiin tilanteisiin. Eversti Erkki Nordberg kuvaa elävästi Stadin kundien sotatien jatkosodassa. Ässät jyllää! -kirja on ensimmäinen kattava kuvaus Ässä-rykmentin jatkosodasta.

Teos perustuu eversti Erkki Nordbergin (1946–2012) käsikirjoitukseen, jonka on toimittanut tietokirjailija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen. Tekstiä kuvittavat autenttiset valokuvat elämästä rintamalla sekä yksityiskohtaiset kartat Ässän sotatiestä. Teos sisältää henkilömatrikkelin Ässä-rykmentissä menehtyneistä.

Raine Narva ja Simo Liikanen: Katkaiskaa Muurmannin rata – Mai Guban sotaretken kadonneet kuvat

Tiedotuskomppaniassa työskennellyt Toivo V. Narva osallistui tammikuussa 1942 Mai Gubaan tehdylle massiiviselle sissiretkelle, josta tuli yksi koko jatkosodan legendaarisimmista. Yli 1 900 suomalaissotilasta hiihti kovassa pakkasessa Itä-Karjalan korpien läpi syvälle vihollisen selustaan, tuhosi menestyksellisesti Mai Guban asemakylän, katkaisi hetkeksi sotatarvikeliikenteen ratkaisevan tärkeällä Muurmannin radalla ja onnistui vetäytymään takaisin omalle puolelle.

Kirja perustuu Toivo V. Narvan ottamiin valokuviin, kirjeisiin ja hänen taitavasti kirjoittamaansa sotaretkikuvaukseen, joka toimitettiin viipymättä marsalkka Mannerheimin luettavaksi. Raine Narva ja Simo Liikanen taustoittavat historialliset tapahtumat.

Kirjailijat

Mika Kulju

Historioitsija, FM Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut tietokirjoja vuodesta 1997 lähtien. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. Oulun ihmeen tekijät (2002...

Jarmo Nieminen

Tietokirjailija ja valokuvaaja Jarmo Nieminen (s. 1959) on kirjoittanut useita sotahistoriallisia teoksia, kuten Keisarin perintö - kertomuksia Helsin...

Erkki Nordberg

Toivo V. Narva

Toivo Vihtori Narva (1908–1990) toimi yli 40 vuotta sanomalehtimiehenä. Sodassakin hän palveli TK-miehenä pääasiassa Rukajärven suunnalla. Sotilasarvoltaan hän oli luutnantti. Sodan jälkeen, parannuttuaan ensintuberkuloosista, hän toimi Loviisan Sanomien päätoimittajana ja sen jälkeen Wihuri-yhtymän tiedotuspäällikkönä 14 vuotta. Vielä eläkevuosinaan hän kirjoitti ahkerasti eri lehtiin.

Raine Narva

Raine Narva (s.1945) teki työuransa hammaslääkärinä. Eläkkeelle jäätyään hän perehtyi isänsä sodasta tuoman sota-arkun sisältöön. Arkusta löytyneiden valokuvien ja karttojen, kirjeiden ja virallisten dokumenttien pohjalta syntyi multimediaesitys kaukopartioretkestä Muurmannin radalle. Esitelmän tekstin ja kuvien pohjalta on koottu kirja Katkaiskaa Muurmannin rata.

Simo Liikanen

Simo Liikanen (s. 1974) on filosofian maisteri, tietokirjailija ja kääntäjä. Hän on kirjoittanut teoksen Panssarinmurskaajat. Panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa, joka on käännetty myös ruotsiksi. Liikanen on suomentanut lähes 20 sota- ja historia-aiheista tietokirjaa. Hän luennoi ja kirjoittaa aktiivisesti.