Karnevalistinen perhesaaga Kotiinpaluu pursuu kiusallisia tilanteita, seksiä ja kuolemaa

12.8.2015

Kirjailija-käsikirjoittaja Petri Karra palaa neljännessä romaanissaan Kotiinpaluu esikoisteoksensa Haarautuvan rakkauden talo (2008) tunnelmiin. Groteskilla huumorilla ryyditetyn uutuusromaanin näyttämönä on kirjailijan synnyinseutu, Pohjanmaa mahtipontisine miehineen ja heidän vielä mahtipontisempine aikeineen. Mika Kaurismäen 21. elokuuta ensi-iltansa saava, Vesa-Matti Loirin ja Armi Toivasen tähdittämä elokuva Elämältä kaiken sain perustuu Kotiinpaluun tarinaan.

Ylermi Ylitalo, eläkkeellä oleva mielisairaalan ylilääkäri on poikansa Eevert Ylitalon mukaan "itse potilaitaan hullumpi" ja ”yliseksuaalinen ja pervo ukkeli”. Niin tai näin, kuullessaan että holtittomat elämäntavat ovat viemässä isän hautaan, pakkaa nelikymppinen Eevert uusperheensä autoon ja kääntää keulan kohti lakeuksia. On kotiinpaluun ja välienselvittelyn aika.

Ylermi Ylitalo on elämääni vaikuttaneiden miesten, maailmankirjallisuuden klassikkohahmojen kuten Shakespearen Sir John Falstaffin ja Dostojevskin Fjodor Karamazovin ja oman alter egoni naitos”, Petri Karra kuvaa.

Paras huumori on samaan aikaan ylevää ja alhaista. Siinä elämä on raskaana kuolemasta ja kuolema elämästä. Se alentaa henkisen, ylevän ja ideaalisen materiaaliselle ja ruumiilliselle tasolle”, hän luonnehtii.

Petri Karra, Kotiinpaluu
327 sivua

Petri Karra

Kirjailija

Petri Karra

Vaasalaissyntyinen Petri Karra on kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa teoreettista filosofiaa ja oikeustied...