Kaupunkisaunoja-teos kokoaa urbaanin saunomiskulttuurin yksiin kansiin

8.8.2017

Kaupunkisaunoja vie retkelle Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Kotkan saunoihin. Kirja tutustuttaa yleisten saunojen perinteisiin sekä avaa saunakulttuurin uusia ilmiöitä. Upeiden valokuvien äärellä aistii kiukaalla sihisevän veden ja savusaunan lempeän hämärän.

Sotien jälkeisenä aikana kukoistuskauttaan eläneet yleiset saunat ovat nousseet uuteen suosioon: keskeisille paikoille avatut saunatilat ja erilaiset saunatapahtumat viriävät yleisön uudelleensyntyneen kiinnostuksen ansiosta.

Presidentinlinnan eteen vuonna 2016 avattu merikylpylä Allas Sea Pool näyttää ydinkeskustan uudessa valossa. Löyly Helsinki voi kerskailla kahdella puusaunalla, savusaunalla, merimaisemalla, kahvila-ravintolalla ja ympärivuotisella uintimahdollisuudella. Maunulan majan päärakennuksen varjoon jäävän saunan lämmöstä voi nauttia keskellä Keskuspuistoa.

Kaupunkisaunoja vie retkelle Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Kotkan yleisiin saunoihin, joita kuvataan ihmisten ja tarinoiden kautta sekä historian ja elävän nykypäivän esimerkein. Teos on tuhti tietopaketti yleisistä saunoista ja niiden palveluista, ja samalla se toimii oppaana saunan valinnassa.

Kirjan tekijäryhmä "Vapaat naiset" on yhtä kuin freelance-toimittajat Leena Filpus, Helen Moster, Riitta Saarinen, Pauliina Susi ja Tiina Torppa sekä freelance-valokuvaajat Susa Junnola ja Liisa Takala. Aluksi Vapaita naisia yhdistivät työasiat, sitten yleiset saunat. He saunoivat yhdessä ja huomasivat hikoilevansa keskellä ilmiötä, yleisten saunojen renessanssia.

”Tapasimme satoja saunan ystäviä ja kuuntelimme kiukaalta kantautuvia ääniä. Löylyt sihahtelivat milloin pehmeinä, leppeinä, mehevinä ja muhevina, milloin kipakoina ja äkäisinä. Juttelimme muiden saunavieraiden kanssa saunamuistoista ja löylynheittotavoista, kirjallisuudesta ja siitä, onko maapallon ulkopuolista elämää olemassa. Kävimme kupattavana, istuimme paljussa ja savusaunassa, pistäydyimme avannossa, vilvoittelimme rantakallioilla.”

Leena Filpus, Helen Moster, Riitta Saarinen, Pauliina Susi, Tiina Torppa, Susa Junnola, Liisa Takala: Kaupunkisaunoja
176 sivua
Ilmestyy viikolla 34