Gummerus julkaisee Pohjois-Korean vankileiriltä paenneen järkyttävän tarinan

4.4.2012

Shin Dong-hyuk (29) on tiettävästi ensimmäinen Pohjois-Korean vankileirillä syntynyt ihminen, joka on päässyt pakenemaan leiriltä. Samanlaisia tuhansien vankien kidutusleirejä on olemassa Pohjois-Koreassa edelleen kymmenittäin. Gummerus julkaisee Shinin järkyttävän tarinan yhteistyössä Suomen Amnesty Internationalin kanssa. Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta ilmestyy suomeksi elokuussa. Shin Dong-hyuk ja Leiri 14 -kirjan kirjoittaja Blaine Harden vierailevat Suomessa alkusyksyllä.

Shin Dong-hyuk syntyi vankileirillä numero 14 vuonna 1982. Hän kasvoi 23 vuotta suljetulla leirillä ja omaksui sen kauheudet ihmisen normaaliksi käyttäytymiseksi. Hän oppi, että elämässä pärjää parhaiten, kun pettää perheensä ja vankitoverinsa. Teini-ikäisenä hän joutui seuraamaan, kun hänen oma äitinsä ja veljensä teloitettiin. Shin ei tiennyt mitään leirien ulkopuolisesta maailmasta kunnes hän ystävystyi erään uuden vangin kanssa. Häneltä Shin kuuli ensimmäistä kertaa, että Pohjois-Korean lisäksi on olemassa muitakin maita ja että maapallo on pyöreä. Vuonna 2005 ainaisen nälän ajama Shin pääsi ihmeen kaupalla pakenemaan ensin Kiinaan ja sieltä Yhdysvaltoihin, missä hän elää nykyään.

Leiri 14 on sekä uskomaton selviytymistarina sekä kertomus ihmisen psyyken hämmästyttävästä voimasta ääriolosuhteissa. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi euro Amnestyn ihmisoikeustyöhön. Kirja julkaistaan Yhdysvalloissa huhtikuussa.

Kirjailija

Blaine Harden

Blaine Harden on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja, joka onkirjoittanut Afrikan ja Pohjois-Korean tilanteista muun muassa The Economistiin, Wa...