Uudelleen löydetty mestariteos Tyhmä neitsyt on ajaton ja viisas romaani ensiaskelista aikuisuuteen

8.1.2016

Ida Simonsia (1911–1960) on kutsuttu ”Antwerpenin Jane Austeniksi” ja hänen säkenöivällä kielellä kerrottua esikoisromaaniaan Tyhmä neitsyt ”Alankomaiden Stoneriksi”. Se on 1920–30-luvun juutalaisyhteisöihin sijoittuva naiivin mutta tarkkanäköisen nuoren tytön kasvukertomus. Alkujaan romaani ilmestyi vuonna 1959 ja se sai ylistävän vastaanoton mutta painui vuosien kuluessa unohduksiin. Hollantilainen kustantaja löysi kirjan äitinsä kirjahyllystä, ihastui siihen ja julkaisi sen uudestaan vuonna 2014. Ajattomasta tarinasta tuli sensaatiomainen menestys, ja sitä luetaan pian yli 20 kielellä.

12-vuotiaan Gittelin isä on liiketoimissaan ikuinen epäonnistuja. Äiti saa tasaisin väliajoin tarpeekseen, pakkaa tyttärensä ja laukkunsa ja matkustaa äitinsä luokse Antwerpeniin. Rasittavien sukulaisten luona asumiseen tuovat vaihtelua päivällispöydässä vierailevat kulkumiehet ja ystävystyminen Mardellin perheen kanssa, jolla on Steinwayn flyygeli. Gittel tasapainoilee lasten- ja aikuisten maailman välillä, nauttii taiteesta ja opettelee kantapään kautta luovimista ystävyys- ja ihmissuhteiden kiemuroissa.

’Aikuiseksi kasvaminen tuo mukanaan paljon ikäviä asioita, mutta ainakaan sitten ei tarvitse enää käydä koulua’, sanoin Milille, kun palasimme jälleen arkeen vihaamassani rakennuksessa. Mili ei ollut samaa mieltä. Hän kävi koulua mielellään, ja isoksi kasvaminenkin vaikutti hänestä oikein mukavalta. Sai valvoa niin pitkään kuin halusi ja ajaa autoa ja käydä juhlissa milloin huvitti. En sanonut vastaan, vaikka tiesin paremmin. Aikuisena oleminen merkitsi: valehtelemista, pahan puhumista, rahahuolia ja mahakipuja.

Kirjasta sanottua:

Tyhmä neitsyt hämmästyttää olemalla erikoinen kasvukertomus. Vaikka se ankkuroituu kulttuuriin, aikaan ja paikkaan, kokonaisuus on ajaton ja ilmaisu omaperäistä. Tämä romaani kuuluu hyvien romaanien ketjun niihin kirjoihin, jotka avaavat lapsen silmin tirkistysluukkuja ailahtelevaan aikuisuuteen.”
– Tuijata-blogi

”Ida Simonsin suosion takana on ennen muuta romaanin laatu. Tyhmä neitsyt on hurmaava vielä puoli vuosisataa kirjoittamisensa jälkeenkin. Kieli on tuoretta, humoristista ja kirkasta.”
–Trouw (2014)

Ida Simons, Tyhmä neitsyt
alkuteos Een dwaze maagd
suomentanut Sanna van Leeuwen
190 sivua

Ida Simons

Kirjailija

Ida Simons

Saksanjuutalaisen kauppiasperheen tytär Ida Simons (1911–1960) muutti vanhempineen Alankomaihin ensimmäisen maailmansodan aikana. Hän selvisi keskitys...