Vera Valan viides Arianna de Bellis -dekkari johdattaa salaperäisen Milanon nukkemestarin jäljille

7.6.2016

Liikemiesten ja taiteilijoiden loistelias Milano, jonka kanaalien ylle tiivistyvä sankka sumu kietoo syliinsä niin kaupungin eliitin, kujien kodittomat kuin muualta muuttaneet onnenetsijät – siinä näyttämö Vera Valan dekkarille Milanon nukkemestari, joka jatkaa aistikasta Arianna de Bellis -sarjaa. Lähes 20 vuotta Italiassa asunut kirjailija pääsi dekkarin kirjoittamisen myötä myös itse sukeltamaan nykyisen kotikaupunkinsa kiehtoviin vaiheisiin. 

Arianna de Bellis on saanut tyttären Bartolomeon kanssa ja muuttanut Milanoon, missä hän työskentelee tutkijana yliopiston oikeuspsykologian laitoksella. Milanossa löytyy murhattuina kaksi opiskelijaa nukke kädessään. Samankaltaisesta murhasarjasta tuomittiin neljä vuotta aiemmin pappi, mikä loi raskaan varjon katolisen kirkon ylle. Ariannan pappisveli Ares ryhtyy nyt Vatikaanin pyynnöstä selvittämään, onko marionettimurhaajaksi nimetty pappi sittenkin syytön. Arianna puolestaan etsii epätoivoisena Milanon kaduilta psykiatrisesta hoidosta karannutta vankia, joka väittää pakenevansa salaperäistä Nukkemestaria. Mutta kuka todella pitelee lankoja käsissään ja hakee öisillä kaduilla seuraavaa uhriaan?

”Minun oli tarkoitus pitää taukoa sarjasta, mutta Arianna on itsepäinen nainen eikä suostunut jättämään minua rauhaan. Niinpä kesälomani kului selvittäessä Ariannan uusia vaiheita. Alkusyksystä kävelin Milanon keskustassa ja pysähdyin katsomaan katutaiteilijaa. Nukkemestari ja hänen marionettiinsa luoma intensiivinen katse saivat ihoni kananlihalle. Siinä samassa ymmärsin keksineeni romaanilleni nimen”, Vera Vala valottaa kirjansa syntyä.

”Kirjan kirjoittaminen oli itselleni tervetullut, syventävä tutkimusretki Milanoon, ja sain hyvän syyn opiskella myös kaupungin historiaa. Milano on paljon muutakin kuin muotia ja bisnestä: sillä on huikea ja kiehtova historia antiikista ja keskiajasta 1900-luvulle, ja nähtävyyksistä riittää kiinnostavia tapahtumapaikkoja lukuisiin kirjoihin”, Vala kertoo.

Italialaista elämänmenoa ja murhatutkimuksia vastustamattomasti yhdistelevässä Arianna de Bellis -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Kuolema sypressin varjossa, Villa Sibyllan kirous, Kosto ikuisessa kaupungissa ja Tuomitut.

Vera Vala: Milanon nukkemestari
Kansi Laura Noponen
431 sivua

Vera Vala

Kirjailija

Vera Vala

Kirjailija Vera Vala on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Hän rakastaa italialaista ruokaa ja ratkaisi keski-iän kriisinsä aloittamalla psykologian opin...