Persoonallinen uutuuskeittokirja opastaa vietnamilaisen keittiön ja kulttuurin saloihin

31.3.2020

Vietnamilainen ruoka on paitsi herkullista, myös terveellistä ja usein raaka-aineiltaan edullista. Vietnamilaisen keittiön salat -kirjassa omaelämäkerrallisista romaaneistaan tunnettu kanadanvietnamilainen kirjailija Kim Thúy paljastaa parhaat reseptinsä. Samalla hän esittelee sukunsa naiset, joilta on keittotaitonsa oppinut. Teos kiteyttää kauniisti ruoanlaiton yhteisöllisen olemuksen ja inspiroi toteuttamaan kaunista ja hyvää jokapäiväisessä elämässä.

Sanotaan, että vietnamilainen osoittaa rakkautensa ruoan avulla. Liiankin runsaan pöydän herkulliset antimet ovat kiintymyksen osoitus.

Kim Thúy lähtee liikkeelle vietnamilaisen keittiön keskeisimmistä raaka-aineista ja opettaa perusasiat kuten sen, että pettämätön mitta riisin keittoveden määrälle on etusormi. Reseptit hän on perinyt äidiltään ja tämän viideltä siskolta, jotka esitellään kirjassa ruokaohjeiden ja romaanikatkelmien lomassa. Upea kuvitus yhdistelee ruokakuvia, perhealbumin parhaita ja matkatunnelmia Vietnamista.

Kim Thúyn oivaltavat huomiot tutustuttavat kotikokin myös vietnamilaiseen ajatusmaailmaan ja kulttuuriin. ”Jos jääkaapin olisi suunnitellut vietnamilainen, siinä olisi vetolaatikko lihalle ja muu tila olisi varattu kasviksille.” Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla 2019 yleisön hurmanneen Thúyn positiivinen elämänasenne välittyy myös resepteihin sisällytetyistä kommenteista. Hän suosittelee kaikkia valmistamaan itse paahdettua riisijauhoa. ”Riisinjyvien paahtuessa pannulla leviävä tuoksu ilahduttaa mieltä. Kannattaa siis kokeilla, vaikka ei edes tarvitsisi riisijauhoa.”

Kim Thuy

Kirjailija

Kim Thuy

Kim Thúy syntyi Saigonissa vuonna 1968 ja pakeni kymmenenvuotiaana perheensä kanssa Vietnamin kommunistihallintoa muiden venepakolaisten mukana. Nykyä...