Italia tulvii iholle Vera Valan jännittävässä esikoisdekkarissa

13.8.2012

Suomalainen esikoiskirjailija Vera Vala on asunut Italiassa 15 vuotta. Romaanissaan hän johdattaa lukijansa auringonpaahteiseen, kumpuilevaan Tolfan pikkukaupunkiin, jossa tapahtuu nuoren naisen murha. Kuolema sypressin varjossa aloittaa aistikkaan ja jännitystä tihkuvan Arianna de Bellis tutkii -sarjan, jossa Italia tulvii iholle palazzoineen ja piazzoineen.

Etsivätoimiston osakas, italialais-suomalainen Arianna de Bellis, elää ylellistä mutta yksinäistä elämää Roomassa. Nuori leski on miehensä kuoleman jälkeen ryhtynyt ratkomaan rikoksia. Kun Tolfan pikkukylässä surmataan vaalea viettelijätär Lily Montgomery, Lilyn hurmaava lanko Luciano pyytää Ariannaa etsimään murhaajan. Jäljittäessään kylmäveristä tappajaa Arianna huomaa, että Tolfa kuhisee kateutta, menetettyä rakkautta ja kostonjanoa. Tutkimusten edetessä ja salaisuuksien paljastuessa Arianna saa huomata joutuneensa seuraavaksi tappolistalle.

Vera Vala asui neljä vuotta Tolfassa ennen muuttamistaan Torinon seudulle. ”Tolfan pikkukaupunki oli herkullinen näyttämö murhalle, sillä siellä kaikki tuntevat toisensa. Minua kiinnostivat ennen kaikkea ihmisten keskinäiset suhteet ja niistä kumpuavat mahdolliset motiivit murhaan. Kerran kuulin, että Tolfan keskusaukiolla oli julkaistu lista kaikista kylän aviorikkojista. Kun kylässä vatvottiin toisten elämää, mietin millaisia muita kaunoja ihmisillä täytyi olla toisiaan kohtaan. Siitä askel murhaan oli vain muutaman juonikuvion päässä”, Vala kertoo.

Vala ei pidä kirjoittamista työnä, vaan se on hänelle luontevin tapa ilmaista itseään. ”Kirjoitan yleensä aina kun  mahdollista, herään välillä neljältä tai viideltä aamulla, joskus menen nukkumaan kahden jälkeen. Muistivihko kulkee lähes aina mukana. Jos en tee muistiinpanoja, kirjoitan päässäni. Tarina ja henkilöhahmot voivat olla mielessä vaikka juoksu- tai kävelylenkillä, ostoksilla tai autossa.”

Vala sanoo bongailevansa mahdollisia murhaajaehdokkaita piazzoilta ¬ – hän rakentaa mielellään erilaisia taustoja ja tapahtumia satunnaisille ohikulkijoille. ”Kiinnostavimmat tarinat syntyvät tavallisten ihmisten ympärille. Murhaajaksi päätyy yleensä sellainen ihminen, jossa on tiettyä ristiriitaisuutta. Mielestäni on kiinnostavampaa, jos dekkarissa murha on särö jonkun historiassa, mieluummin kuin looginen jatko nuorena aloitetulle rikollisenuralle.”

Vera Vala, Kuolema sypressin varjossa
359 sivua

Vera Vala

Kirjailija

Vera Vala

Kirjailija Vera Vala on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Hän rakastaa italialaista ruokaa ja ratkaisi keski-iän kriisinsä aloittamalla psykologian opin...