Sukupolvensa parhaan sotakirjailijan Esa Sirénin uutuusromaanissa käydään jatkosodan tunturitaisteluita Sallan rintamalla

5.8.2021

Jääkiekkovalmentajan uran jälkeen viisikymppisenä kirjailijaksi ryhtynyt Esa Sirén tunnetaan tosipohjaisten sotatarinoiden tinkimättömänä taiturina. Hänen romaaneissaan faktat ovat kohdillaan ja veijarimainen huumori maustaa tiukkaa toimintakuvausta. 17. sotaromaani Kairan soturit kertoo Tornion suunnalta kootun JR 54:n 1. komppanian erämaataisteluista ja partioretkistä armottomissa olosuhteissa heinäkuun helvetillisistä kranaattitulista sateiseen syksyyn ja lumiseen talveen 1941.

Polkuvaaralle ehtineet JR 54:n joukot taistelevat tiensä kairojen ja vaarojen kautta ensin Alakurttiin. Tämän jälkeen verinen taival kulkee Tuntsajoen ja Voitajoen yli, päättyen lopulta Vermanjoen rannalle. Kuinka ryhmänjohtaja, kersantti Alakurun, kemiläisen lähetti-korpraali Möttösen ja talvisodan kalavelkoja hautovien nuorten Lapin poikien käy armottomissa taisteluissa?

Esa Sirén (s. 1948) on kotoisin Kouvolasta. Hänen sotaromaanejaan on myyty yhteensä yli 230 000 kappaletta. Sirén sai Kaarlen palkinnon edellisestä sotaromaanistaan Sissiosasto Hirvelä.

Romaanin kansilehtien karttoihin on merkitty keskeiset taistelupaikat. Kartat on piirtänyt Jarkko Järvinen.

Esa Sirén: Kairan soturit
341 sivua

Esa Sirén

Kirjailija

Esa Sirén

Esa Sirén (s. 1948) on kotoisin Kouvolasta, ja hänellä on takanaan komea ura jääkiekkovalmentajana. Jo koulupoikana sotakirjallisuudesta kiinnostuneen...