Kiduttajan varjo on odotettu suomennos tieteiskirjallisuuden mestarilta Gene Wolfelta

19.10.2012

Kiduttajan varjo on ensimmäinen suomennettu teos yhdysvaltalaiselta Gene Wolfelta, jota yleisesti pidetään yhtenä aikamme parhaista tieteiskirjailijoista. Wolfea on kutsuttu myös scifi-kirjallisuuden tärkeimmäksi visionääriksi, parhaimmaksi englanninkieliseksi tekstinikkariksi ja huikeaksi ideavelhoksi. 

Kiduttajan oppipoika Severian ylenee kisälliksi, mutta joutuu pian jättämään kiltansa. Severian syyllistyy anteeksiantamattomaan rikokseen: hän säälii uhriaan. Rangaistukseksi kisälli karkotetaan kaukaiseen Traakiaan, missä hänen on määrä toimia pyövelinä, vihattuna ja pelättynä miehenä. Pitkän ja ankaran matkan aikana Severian alkaa tarjota kiduttajan palveluksia sytisessä viitassaan ja naamiossaan.  

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka vanhoja nuo tunnelit ovat. Arvelen, vaikken osaa tarkalleen sanoa miksi, että ne ovat peräisin Linnoitusta edeltävältä ajalta, niin ikivanha kuin se onkin. Linnoitus on peräisin aivan sen ajan lopusta, jolloin pyrkimys lentää, ulospäin suuntautunut halu etsiä uusia aurinkoja, toisia kuin omamme, oli vielä jäljellä, vaikka keinot siihen hiipuivat kuin sammuva nuotio.

Gene Wolfe rakentaa tieteisfantasiansa maailmaa pala palalta. Kuva Severianin kotikaupungista Nessuksesta ja sitä ympäröivästä maailmasta kirkastuu lukijalle vähitellen. Kiduttajan varjo on monin kerroin palkitun neliosaisen Uuden auringon kirja -sarjan ensimmäinen osa.


Gene Wolfe on nostanut science fictionin ylimpään mahdolliseen taiteelliseen sävelkorkeuteen. Hän on murskannut kaikki mahdolliset genrerajat ja luonut kirjallisen monumentin, jolle ei löydy vertaa.
– The Washington Post Book World

Gene Wolfe, Kiduttajan varjo
alkuteos The Shadow of the Torturer
suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo
389 sivua
Ovh. 32 €

Gene Wolfe

Kirjailija

Gene Wolfe

Gene Wolfe (s. 1931) on yhdysvaltalainen scifi- ja fantasiakirjailija, jonka teokset ovat voittaneet useita palkintoja. Ennen kirjailijanuraansa Wolfe...