Uusi avaus dekkaristina tunnetulta Vera Valalta – aistivoimainen lukuromaani Aprikoosiyöt vie kukkivaan Italiaan

9.3.2021

Vera Valan Aprikoosiöissä ratkotaan suvun salaisuuksia tuoksuja ja värejä tulvillaan olevassa Tolfan vuoristossa. Ihanan eskapistinen romaani tarjoaa hengähdyshetken arjesta, nojatuolimatkan Italiaan ja romantiikkaa kahdessa aikatasossa. Vera Valan yli 20 Italiassa vietettyä vuotta näkyvät tekstissä italialaisen elämänmenon, ruokakulttuurin ja maisemien kuvauksessa.

Suomalaisen Lauran ura ja parisuhde polkevat paikallaan. Tilannetta ei yhtään helpota äidin muistisairaus eikä täydellisyyttä hipova isosisko Kati, joka yrittää saada Lauraa tekemään järkiratkaisuja. Odottamaton löytö lapsuusmuistojen joukosta herättää kysymyksiä. Laura matkustaa 20 vuoden tauon jälkeen tätinsä Ainon huvilaan Tolfan vuoristoon.

Rakkaussuhteiden rinnalla Aprikoosiyöt pureutuu sisarusten väliseen suhteeseen. Vera Vala kertoo suhteen omaan siskoonsa olevan fyysisestä etäisyydestä huolimatta erityisen tärkeä ja läheinen.

”Sisaruussuhde on monille ihmisille elämän pisin ihmissuhde. Jaettujen kokemusten myötä se saattaa suoda turvaa ja ymmärrystä, jota mikään muu ihmissuhde ei voi tarjota. Samalla harva ihmissuhde on niin altis ristiriitaisille tunteille kuin suhde sisaruksiin. Sisarukset ovat vertailukohteita, kiistakumppaneita, ilon jakajia ja vuoria, joihin nojaamme silloin, kun muu maailma murentuu ympäriltä”, hän kuvailee.

Romaanin tapahtumapaikat Tolfan vuoristossa ovat Vera Valalle tuttuja. "Mieheni ja minä menimme naimisiin Tolfassa, ja myös tyttäreni on asunut siellä ensimmäisen vuotensa. Meillä on paikkakunnalla yhä loma-asunto. Vaikka olenkin käyttänyt taiteellista vapautta kuvaillessani tiettyjä Aprikoosiöiden tapahtumapaikkoja, tuntui tärkeältä sijoittaa romaani suurkaupungin sijaan juuri tähän tuttuun ja turvalliseen pikkukylään", hän kertoo.

Kirjailija Vera Vala on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Hän rakastaa italialaista ruokaa ja ratkaisi keski-iän kriisinsä aloittamalla psykologian opinnot yliopistossa. Valan perheeseen Milanossa kuuluu miehen ja tyttären lisäksi Palermon varjoisilta kujilta pelastettu kissa. Valalta on julkaistu myös kuusiosainen Arianna de Bellis -dekkarisarja.

Vera Vala: Aprikoosiyöt
368 sivua
myös äänikirjana, lukijat Mirjami Heikkinen ja Anniina Piiparinen

Vera Vala

Kirjailija

Vera Vala

Kirjailija Vera Vala on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Hän rakastaa italialaista ruokaa ja ratkaisi keski-iän kriisinsä aloittamalla psykologian opin...