Vapauttava vaellus Santiago de Compostelaan

13.1.2015

Pohjois-Espanjan läpi kulkeva Compostelan eli Pyhän Jaakobin tie ja sen päässä oleva Santiago de Compostelan katedraali ovat kristikunnan merkittävimpiä pyhiinvaelluskohteita. Ranskalainen kirjailija-lääkäri Jean-Christophe Rufin kertoo teoksessaan Vaellus – Santiago de Compostelan kulkijat millaista tien päällä oli ja minkälaisia vaikutuksia sillä on häneen jälkeenpäin. Rufin kirjoittaa myös pyhyydestä ja sen kokemuksista vaelluksellaan.

Näissä upeissa maisemissa pyhiinvaeltajien tie uskoi minulle salaisuutensa. Se kuiskasi minulle oman totuutensa, josta tuli saman tien minunkin totuuteni. Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan ei ole kristillinen teko vaan paljon enemmän, tai paljon vähemmän, riippuu siitä miten paljastuksen ottaa vastaan.

Pohjoisespanjalainen maisema. Merta, vuoria, metsiä ja päätteeksi luostarin hiljaisuus. Seuraavassa hetkessä hälisevä tienvarsibaari, jossa humalaiset rekkakuskit nipistelevät tarjoilijatytön takamusta. Kilometristä toiseen jatkuva asvaltti, rumat teollisuusalueet, tyhjilleen jääneet rantahuvilat ja uhkaavanoloiset modernit tuulimyllyt ärsyttävät ja panevat maallistuneenkin vaeltajan pohtimaan paitsi väsyneitä ja hiertyneitä jalkojaan myös historiaa, uskontoa, yhteiskuntaa, itse vaelluksen merkitystä – ja lopulta ei mitään. Tie on oma tarkoituksensa.

Pyhiinvaeltaja pyhiinvaeltaa niin kuin muurari muuraa, niin kuin merimies seilaa meriä, niin kuin leipuri leipoo leipää. Toisin kuin näissä ammateissa, joista saa palkkaa, pyhiinvaeltaja ei voi toivoa minkäänlaista korvausta. Hän on kuin pakkotyöläinen, joka hakkaa kiviä palasiksi tai kuin muuli joka kiertää kehää kaivon ympäri. Ihminen on kuitenkin ristiriitainen otus, ja yksin ollessa ristiriitaisuuksia on hyvä tarkkailla: Jaakontien kulkija on haltioissaan löytäessään orjuutensa syvyyksistä aivan uudenlaisen vapauden.

Esipuheen kirjan suomalaiseen laitokseen on kirjoittanut toimittaja ja Compostelan tien kulkija Suvi Ahola.

Jean-Christophe Rufin: Vaellus – Santiago de Compostelan kulkijat
alkuteos Immortelle randonnée – Compostelle malgré moi
suomentanut Marja Luoma
264 sivua

Jean-Christophe Rufin

Kirjailija

Jean-Christophe Rufin

Jean-Christophe Rufin (s. 1952) on paitsi kirjailija ja lääkäri myös Ranskan entinen Senegalin ja Gambian suurlähettiläs, maailmanmatkaaja ja historio...