Pystyyn, kuolleet! avaa Fred Vargasin Kolme evankelistaa -sarjan

15.1.2019

Ranskalainen pitkän linjan dekkaristi Fred Vargas hurmaa lukijan lämpimällä huumorilla ja hykerryttävän omaperäisillä henkilöhahmoilla. Pystyyn, kuolleet! on Kolme evankelistaa -sarjan avausosa, jossa boheemit historiantutkijat Mathias, Marc ja Lucien ajautuvat ratkaisemaan arvoituksellisia rikoksia. Ranskan arvostetuimman jännityskirjailijan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 45 kielelle.

Entisen oopperalaulajan Sophia Simeonidiksen pihalle on yhdessä yössä kasvanut pyökki. Eikä siinä kaikki: naapuritaloon muuttaa kolme epäilyttävää miestä. Sophian pitkästynyt puoliso ei ole moksiskaan, mutta vanha laulajatar aavistaa, että tilanteessa on jotain outoa. Kolme evankelistaa – Mathias, Marc ja Lucien – ovat asettumassa taloksi omalaatuiseen kommuuniinsa, kun Sophia pyytää heiltä apua puun arvoituksen ratkaisemiseen. Kun rauhallisessa pariisilaiskorttelissa tapahtuu julma rikos, tunnelma sähköistyy. Tarvitaan ullakkokamarissa asuvan ukko Vandooslerin, entisen poliisin, apua ja evankelistojen omaperäisiä tutkimusmenetelmiä ennen kuin päästään neljä ihmistä murhanneen rikollisen jäljille.

Puu oli hieman kasvanut. Sophia oli jo yli kuukauden ajan asettautunut joka päivä kolmannen kerroksen ikkunaan tarkkailemaan uusia naapureita. Naapurit kiinnostivat häntä. Ei kai siinä ollut mitään pahaa? Kolme suhteellisen nuorta miestä, ei vaimoja, ei lapsia. Vain kolme miestä. Sophia oli heti tunnistanut miehistä sen joka oli hangannut otsaansa ruosteista porttia vasten ja joka oli sanonut, että puu on pyökki.

Vargasin rakastettu Komisario Adamsberg -mysteerisarja on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten sydämissä. Gummerus julkaisee nyt kokonaisuudessaan Vargasin Kolme evankelistaa -sarjan, jonka ensimmäinen osa Pystyyn, kuolleet! on julkaistu suomeksi alun perin vuonna 2002. Kesäkuussa 2019 Kolme evankelistaa -sarja täydentyy jatko-osalla, joka julkaistaan ensimmäistä kertaa suomeksi.  

Fred Vargas, Pystyyn, kuolleet!
alkuteos Debout les morts
suomentanut Marja Luoma
299 sivua

Fred Vargas

Kirjailija

Fred Vargas

Ranskan arvostetuin dekkarikirjailija Fred Vargas (s. 1957) on koulutukseltaan kulkutauteihin ja keskiajan luihin erikoistunut arkeologi. Juuri arkeol...