Ministeri Ritavuoren murhasta Jammu Siltavuoren tapaukseen

24.8.2018

Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta on kokeneiden toimittajien Miika Viljakaisen ja Lauri Silvanderin kokoelma rikoskertomuksia Suomen itsenäisyyden alkuvuosilta kirjailijoiden omaan lapsuuteen 80-luvulla. Rikostapausten lisäksi kirja kuvaa yhteiskuntamme muutosta 1920-luvulta, Suomen rauhanajan verisimmältä vuosikymmeneltä, 1980-luvun nousukaudelle.

”Meitä on kiinnostanut itse rikos, tapausten tutkinta ja se, kuinka rikoksesta on omana aikanaan puhuttu ja kirjoitettu. Takavuosina rikollisia on kutsuttu psykopaateiksi melko heppoisin perustein ja eräät aikanaan tehdyt journalistiset ratkaisut eivät tulisi nyt kuuloonkaan”, Viljakainen ja Silvander kertovat.

Helvetinkoneen rikoskertomukset valaisevat ihmisyyden mustia alueita tekijöiden, uhrien ja heidän aikalaistensa silmin. Miten lehdet kirjoittivat? Miten poliisi tutki? Mitä sivulliset näkivät? Mitä rikoksen tekijä oikein ajatteli? Mukana kirjassa on niin tunnettuja rikoksia kuten Viking Sallyn helikopterikannella tapahtunut veriteko kuin unohdettuja tapauksia – kuten vaikkapa 15-vuotiaan tulenpalvojan juttu.

Helvetinkone
249 sivua

Kirjailijat

Miika Viljakainen

Miika Viljakainen (s. 1986) on Ilta-Sanomien rikostoimittaja. Hän on aiemmin työskennellyt Aamulehdessä ja Savon Sanomissa. Hän asuu Helsingissä.

Lauri Silvander

Lauri Silvander (s. 1987) Ilta-Sanomien toimittaja. Hän on aiemmin työskennellyt Turun Sanomissa ja Ylellä. Hän asuu Helsingissä.