Milja Kauniston Luxus on häpeämätön ja yllätyksellinen kuvaus Ranskan vallankumouksesta

13.1.2016

Historiallisen romaanin moderni ja omaääninen taituri Milja Kaunisto aloittaa Luxus-romaanillaan uuden Purppuragiljotiini-sarjan, joka on säkenöivä kuvaus ylhäisen ja alhaisen kohtaamisesta 1700–1800-luvun taitteessa. Kauniston kieli on poikkeuksellisen verevää, runsasta ja rietasta. Se elää voimallisesti mukana ajan ja henkilöhahmojen taitavassa kuvauksessa. Kaunisto on lunastanut paikkansa historiallisen romaanin kärkikaartissa, ja hänen edellinen, Olavi Maununpojasta kertova trilogiansa on noussut kotimaisen kaunokirjallisuuden bestseller-listoille. Etelä-Ranskassa perheineen asuva Kaunisto vierailee Suomessa 27.–29.1.

Pyövelin kisälli Isidore Boreal on kasvanut valheessa ja hulluudessa. Kreivitär Marie-Constance de Boucardin elämä on ollut ylellistä mutta kahlittua. Markiisi de Sade on elänyt demoniensa vankina. Kun vallankumous syttyy, jokaisen on löydettävä oma keinonsa selviytyä – luovuttava arvoistaan, hyveistään, kodistaan tai omaisuudestaan puolustaakseen oikeuttaan elää. Romaani tuo raikkaan näkökulman vallankumouksesta kumpuaviin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoihin. ”Vallankumous kiehtoo minua sillä elämme nyt sellaisessa maailmassa, jossa on yllättävän paljon samanlaisia pelottavia piirteitä kuin vallankumousajan Ranskassa”, Kaunisto kertoo.

Kirja käsittelee valtaa monella tasolla. ”Romaanini käsittelee vuosituhantisten valtarakenteiden muuttumista. Kirjoitan porvariston valtaannoususta, miehen ja naisen vallasta toisiinsa, pelon vallasta ihmisen mieleen ja yhteiskuntaluokat musertavan mahdin, koulutuksen, vallasta”, Kaunisto kuvaa.

Milja Kauniston mielikuvitus on pitelemätöntä. Fakta ja fiktio kietoutuvat romaanissa yhteen hykerryttävällä tavalla. Kaunisto kuvaa vallankumouksen tapahtumat historiallisia tosiasioita kunnioittaen, ja suurin osa romaanin henkilöistä sekä tarinassa kuvaillut rakennukset ovat eläneet ja olleet olemassa vallankumousajan Ranskassa.

Milja Kaunisto, Luxus
550 sivua

Milja Kaunisto

Kirjailija

Milja Kaunisto

Milja Kaunisto (s. 1976) on Etelä-Ranskassa asuva kirjailija ja musiikintekijä. Historiallisia romaaneja kirjoittaessaan Kaunisto tutkii vallan mekani...