Kattava kenttäopas tutustuttaa perhosten kiehtovaan maailmaan

22.5.2012

Päiväperhosten havainnoinnista on tullut mieluisa harrastus tuhansille suomalaisille. Perhosia kiikaroidaan niin kuin lintuja, ja nykytekniikka on mahdollistanut tarkan valokuvaamisen. Upeasti kuvitettu, perusteellinen ja ajantasainen kenttäopas Suomen ja Euroopan päiväperhoset avaa ikkunan Eurooppaan ja sen kiehtovaan päiväperhoslajistoon. Kirja esittelee yksityiskohtaisesti 449 perhoslajia, joista 122 on havaittu Suomessa.

Kirjosiivet, hiipijät, apollot ja hopeatäplät – perhosten kirjo Euroopassa on kiehtova. Suomen ja Euroopan päiväperhoset -teos tarjoaa lajeista yleisluonnehdinnan, levinneisyyskartat, elinympäristön esittelyn ja tunnistamisohjeet. Lajit on ryhmitelty paitsi systematiikan myös esiintymisalueen mukaan. Näin luontoharrastaja pystyy nopeasti tarkistamaan, mitä perhosia voi tavata milläkin puolilla Eurooppaa.

Ajantasainen ja viimeiset tiedot huomioon ottava teos on suomalaisten ja eurooppalaisten asiantuntijoiden ja luontokuvaajien vuosia kestäneen yhteistyön tulos. Kotimaiseen tekijäryhmään kuuluvat Tari Haahtela, Kimmo Saarinen, Pekka Ojalainen ja Hannu Aarnio. Tätä opasta varten he ovat tutkineet ja kuvanneet 1980-luvulta saakka Euroopan lajistoa aina Manner-Euroopasta Atlantin ja Välimeren saarille, Lapista Pohjois-Afrikkaan, Turkkiin, Kaukasukselle ja Uralille. Kirja ilmestyi ensin Isossa-Britanniassa vuonna 2011 englanninkielisenä laitoksena, ja tänä vuonna myös Ranskassa.

Teokseen on kuvattu koko Euroopan päälajisto omassa ympäristössään. Tekijät painottavat, että digikamerat ja -videokamerat ovat helpottaneet perhoshavaintojen taltioimista luonnossa, eikä perhosten keräily ei ole enää välttämätöntä. Valitettavasti piittaamaton keräily uhkaa edelleen pieniä ja paikallisia populaatioita. ”Haavia voi käyttää perhosia tunnistettaessa, mutta sen jälkeen on suotavaa päästää perhonen vapaaksi.”

Suomen ja Euroopan päiväperhoset
Englanninkielinen alkuteos Butterflies of Britain and Europe
383 sivua

Kirjailijat

Tari Haahtela

Kimmo Saarinen

Hannu Aarnio

Pekka Ojalainen