Opas tietoisiin selkouniin avaa ihmismielen uskomattomia mahdollisuuksia

24.9.2014

Onko tämä unta? Opas selkouniin ja itsetuntemukseen on sukellus ihmismielen saloihin ja luovuuden lähteille. Selkounella tarkoitetaan unta, jonka aikana tietää olevansa unessa. ”Oletko koskaan tajunnut olevasi unessa ja herännyt saman tien? Mahdatkohan tietää, millaisten mahdollisuuksien äärellä silloin olit?

Amerikkalaisen selkouniasiantuntijan ja suomalaisen psykologin kirjoittamassa teoksessa kerrotaan, kuinka tuohon oivalluksen hetkeen pääsee takaisin ja kuinka heräämisen sijaan unimaailmaan voi jäädä tietoisena siitä, että näkee unta. Selkounessa ihmistä eivät rajoita fysiikan lait vaan oman mielen rajat. Niihin tutustumalla ja niitä venyttämällä voi laajentaa mahdollisuuksiaan myös valveilla.

Selkounitila on luonnollinen kykymme. Jokainen näkee elämänsä aikana ainakin yhden selkounen ihan opettelemattakin, ja harjoitusten avulla niitä voi alkaa nähdä säännöllisesti. Selkounet ovat yksi mielenkiintoisimmista tavoista päästä yhteyteen itsensä kanssa”, oppaan toinen kirjoittaja, Anna Riihimäki, toteaa.

Onko tämä unta? on selkeä ja maanläheinen opas tietoisen unen maailmaan. Se kertoo selkounien tieteellisestä tutkimuksesta sekä selkouniharrastajien innostavista kokemuksista. Sen avulla kuka tahansa voi oppia näkemään, muistamaan ja hyödyntämään selkounia. Unimaailmassa voi seikkailla vain uteliaisuuden tai hauskanpidon vuoksi, mutta ennen kaikkea selkounien avulla voi syventää itsetuntemustaan. Kirja on osuvasti omistettu ”sisäisen maailman tutkimusmatkailijoille”.

Selkounia harjoitellessamme alamme kiinnittää huomiota myös tavallisiin uniimme, joita näemme joka yö, muistamme ne tai emme. Olemme todellakin nerokkaimmillamme unen aikana. Alitajunnasta kumpuavia unia ymmärtämällä ja niiden tarjoamaa tietoa hyödyntämällä voi valveilla olla ikään kuin muutaman askeleen itseään edellä”, Anna Riihimäki kertoo. ”Unet kommentoivat valve-elämäämme joka yö. Onko tämä unta? -kirjan avulla voi oppia ymmärtämään, mitä yrittää unien kautta itselleen sanoa”, kirjailija summaa.

Robert Waggoner ja Anna Riihimäki: Onko tämä unta? Opas selkouniin ja itsetuntemukseen
englanninkieliset osuudet suomentanut Marlene Sanoukian
214 sivua