Mitä luontokato merkitsee? H niin kuin Haukka -kirjailijan Iltalentoja avaa lajien tärkeyttä muurahaisista tervapääskyihin

20.10.2021

”Elämme ympäristön kannalta kauheita aikoja. Nyt jos koskaan meidän on valittava tarkkaan, miten huomioimme luonnon ja toimimme vuorovaikutuksessa sen kanssa. Käynnissä on maailman kuudes suuri sukupuuttoaalto, ja me olemme sen itse aiheuttaneet.”

Englantilaisen Helen Macdonaldin Iltalentoja on äärimmäisen ajankohtainen esseekokoelma ihmisen ja luonnon suhteesta. Macdonaldin tekstit herättelevät havainnoimaan ja ymmärtämään itseämme, luontoa ja eri lajeja aina muurahaisista ja sienistä taivaalla lentäviin muuttohaukkoihin ja tervapääskyihin.

Oivallukset luonnon ilmiöistä ja luontokappaleista nivoutuvat suuriin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja lajikadosta. Lempeästi mutta painokkaasti Macdonald muistuttaa ihmisen paikasta ekosysteemissä. Maapallon tulevaisuus on ihmisen vastuulla.

”Tarvitsemme kovaa tiedettä toteamaan, miten nopeasti ja missä määrin lajeja on hävinnyt, selvittämään, mistä kato johtuu ja mitä korjausliikkeitä olisi tehtävissä. Mutta tarvitsemme myös kirjallisuutta: ihmiset on saatava ymmärtämään, mitä nämä menetykset tarkoittavat.” Macdonald kirjoittaa.

”Ihmiset on saatava sisäistämään asioiden arvo, jotta yhä useampi ponnistelisi niiden pelastamiseksi.”

Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja historioitsija, joka asuu mökissään Suffolkissa. Hän on etsinyt yhteyttä luonnon ja eläinten kanssa lapsesta asti. Hänen omaelämäkerrallinen teoksensa H niin kuin haukka (2014) oli maailmanlaajuinen arvostelu- ja myyntimenestys, joka jätti pysyvän jäljen luontokirjallisuuden perinteeseen. Esseekokoelma Iltalentoja nousi heti ilmestyttyään The New York Timesin bestseller-listalle.

Helen Macdonald: Iltalentoja

327 sivua

alkuteos Vesper Flights

suomentanut Irmeli Ruuska


myös äänikirjana, lukija Karoliina Kudjoi

Helen Macdonald

Kirjailija

Helen Macdonald

Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja historioitsija, joka asuu mökissään Suffolkissa. Hän on tutkinut muun muassa orni...