Essi Tammimaa on Runeberg-palkintoehdokkaana

8.12.2011

Essi Tammimaan romaani Paljain käsin on valikoitunut yli 200 teoksen joukosta Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986, ja sen maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkintosumma on 10 000 euroa. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Kahdeksan ehdokasta valitsi esiraati, johon kuuluivat raadin puheenjohtajana toiminut kirjailija Hannu Niklander, kriitikko Siru Kainulainen ja kriitikko Ann-Christine Snickars. Raati luonnehtii Tammimaan teosta näin: ”Essi Tammimaan Paljain käsin osoittaa, ettei romaanitaiteessa ole kyse pelkästään tarinoiden kertomisesta ja teemojen kehittelystä, vaan myös siitä, miten kieltä käytetään ja kerrontaa rakennetaan. Uudissanojen rehevyys yhdistyy rakenteen kerroksellisuuteen ja laaja-alaiseen tematiikkaan, ja nautittavassa ja yllätyksellisessä lukemisen maailmassa ollaankin kirjan alusta loppuun asti. Paljain käsin luo uutta kieltä, ja teoksen henkilöhahmot nähdään vahvasti ruumiillisina, mikä ilmenee erityisesti kielenkäytön tavassa. Romaani on hyvä osoitus proosassa kehkeytyvästä ilmaisun merkityksen noususta. Se on tervetullutta, runoudessahan on kuhissut jo pidempään.”

Essi Tammimaa iloitsee, että Runeberg-palkintoraati haluaa nostaa ehdokkuusvalinnallaan esiin kirjallisuutta, joka keskittyy ilmaisun ja kielen kehittämiseen. ”Valinnallaan raati nostaa esille myös naisen ja naisen ruumiin – ei enää sivujuonteena vaan pääaiheena, kunnon tarkastelun kohteena ja sen arvoisena. Mikä on ollut naisen tie sodista tähän päivään? Mitkä ovat meidän traumamme ja taakkamme? Mitä on naisten tekemä työ? Nämä ovat suuria kysymyksiä, joita tutkin kirjassani Paljain käsin. Tuntuu hyvältä tietää, että nämä ovat palkintoraadinkin mielestä tärkeitä teemoja ja että olen onnistunut niistä koskettavasti ja sattuvasti kirjoittamaan.”

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kriitikko ja KirjaIN-lehden päätoimittaja Ville Hänninen, kirjailija Mikaela Strömberg ja kirjailija, käsikirjoittaja ja opettaja Vuokko Tolonen. Palkinto myönnetään 5.2.2012.

Essi Tammimaa
Essi Tammimaa (s. 1981) on Itä-Helsingin koulima suomen kielen ja kirjallisuuden maisteri, joka valitsi opetustyön, osti keltaisen auton ja rupeaa isona tavalliseksi ihmiseksi. Hän kirjoittaa salaa kahvitauoilla, eikä ota uskoakseen, että on vahingossa kasvanut aikuiseksi. Tammimaalta on ilmestynyt aikaisemmin romaani Ilmestys (2007, Gummerus). Romaanien lisäksi hän on kirjoittanut novelleja, runoja ja kritiikkejä, ohjannut näytelmän sekä leikkinyt käsitetaiteen kanssa.

Essi Tammimaa

Kirjailija

Essi Tammimaa

Essi Tammimaa (s. 1981) on Itä-Helsingin koulima suomen kielen ja kirjallisuuden maisteri, joka valitsi opetustyön, osti keltaisen auton ja rupeaa isona tavalliseksi ihmiseksi. Hän kirjoittaa salaa kahvitauoilla, eikä ota uskoakseen, että on vahingossa kasvanut aikuiseksi. Paljain käsin on Essin toinen romaani. Romaanien lisäksi hän on kirjoittanut novelleja, runoja ja kritiikkiä, ohjannut näytelmän sekä leikkinyt käsitetaiteen kanssa. Essin lempiharrastus on lihapullien pyörittely.