Gummerus julkaisee ensi kesänä suomeksi Harper Leen toisen romaanin

11.3.2015

Gummerus on ostanut suomenkieliset käännösoikeudet Harper Leen romaaniin Go Set a Watchman. Romaanikäsikirjoituksen löytyminen on noussut vuosikymmenten tapaukseksi koko kustannusmaailmassa. Suomeksi nimellä Kaikki taivaan linnut julkaistava romaani jatkaa Pulitzer-palkitun Kuin surmaisi satakielen -klassikkoromaanin tarinaa.

Harper Lee kirjoitti Go Set a Watchman -romaanikäsikirjoituksen 1950-luvulla ennen läpimurtoromaaniaan Kuin surmaisi satakielen. Leen kustannustoimittaja piti käsikirjoituksessa erityisesti Scout-nimisen henkilön lapsuuden muistikuvista ja ehdotti, että kirjailija kirjoittaisi romaanin nuoren Scoutin näkökulmasta.

Olin esikoiskirjailija, joten tein työtä käskettyä. En tiennyt, että käsikirjoitus oli säilynyt, joten olin yllättynyt ja ilahtunut kun ystäväni ja juristini Tonja Carter löysi sen. Tunnen oloni nöyräksi ja hämmästyneeksi, että romaani julkaistaan kaikkien näiden vuosien jälkeen”, kertoo Harper Lee.

Käsikirjoitus löytyi loppuvuodesta 2014 ja se julkaistaan Yhdysvalloissa ensi kesänä.

Kaikki taivaan linnut -romaanin tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle. Jean Louise Finch, lempinimeltään Scout, palaa Maycombin pikkukaupunkiin Alabamassa tapaamaan isäänsä Atticusta. Kirjassa on useita Kuin surmaisi satakielen -romaanista tuttuja henkilöitä. Lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu painiskelemaan niin henkilökohtaisten kuin poliittistenkin kysymysten parissa, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalainen pikkukaupunki nostavat hänen eteensä.

Gummerus julkaisee toukokuussa uusintapainoksen Kuin surmaisi satakielen -romaanista. Kirja julkaistiin Amerikassa vuonna 1960, ja Gummerus julkaisi sen suomeksi heti seuraavana vuonna. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Alabamaan, missä alakouluikäinen Scout elää lapsuuttaan asianajajaisänsä ja isoveljensä kanssa. Tapahtumien keskiöön nousee oikeudenkäynti, jossa nuorta mustaa miestä syytetään valkoisen naisen raiskauksesta. Tarina muistetaan myös Gregory Peckin tähdittämästä samannimisestä elokuvasta.

Harper Lee

Kirjailija

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) syntyi ja kasvoi Alabamassa. Hän opiskeli lakia Alabaman yliopistossa ja muutti myöhemmin New Yorkiin. Esikoiskirja Kuin surmai...