Menestyskirja H niin kuin haukka on aseistariisuva tositarina surutyöstä ja luontosuhteesta

21.3.2016

Englantilaisen Helen Macdonaldin H niin kuin haukka on puhuttelevan rehellinen ja kieleltään lyyrisen kaunis teos isän kuolemaa seuranneesta surutyöstä, siinä auttaneesta lapsuuden intohimosta, haukankasvatuksesta sekä ihmisen luontosuhteesta. Kirjasta tuli välittömästi myyntimenestys Britanniassa, Yhdysvalloissa, Saksassa ja Norjassa. Se sai muun muassa arvostetut Costa ja Samuel Johnson -kirjallisuuspalkinnot, ja sen käännösoikeudet myytin nopeasti yli kahteenkymmeneen maahan. Time-lehti valitsi H niin kuin haukan vuoden 2015 parhaaksi tietokirjaksi. Kirjailija Helen Macdonald vierailee Hel Lit -festivaaleilla Helsingissä 13.–14.5.2016.

Kun Helen Macdonaldin isä yllättäen kuolee, suru tuntuu aluksi musertavalta. Macdonald hankkii kasvatettavakseen nuoren metsästyshaukan, täyttää pakastimensa petolinnun ruoalla ja sulkee puhelimensa.

Olin hajalla. Jokin syvällä sisimmässäni pyrki kokoamaan itsensä uudestaan ja käytti mallina olentoa, joka minulla oli hansikkaallani. Haukka oli kaikin tavoin juuri sellainen kuin minäkin tahdoin olla: yksinäinen, tyyni, surusta vapaa ja turta ihmiselämän kolhuille.

Petolintuun tutustuessaan Macdonald pohtii haukkametsästyksen ikiaikaista historiaa ja alkaa vähitellen päästä sinuiksi itsensä kanssa. Hän pyrkii kesyttämään villin eläimen, ja haluaa samalla vapautua itse. H niin kuin haukka on vahva kuvaus ihmisen kohtaamisesta luonnonvoimien kanssa. Se on myös kirja sukupolvet ylittävistä perinteistä sekä siitä, kuinka läheisen kuoleman aiheuttamaan ahdistukseen lopulta löytyy lääkkeeksi kyky elää ja rakastaa.

Terävimpiä koskaan kirjoitettuja kuvauksia ihmisen ja eläimen välisestä kohtaamisesta.
– National Geographic

Tämän teoksen arvioiminen pelkkänä muistelmana, luontotekstinä tai henkisenä kirjallisuutena aliarvioisi Macdonaldin saavutusta… Hänen kaunokirjallinen tekstinsä hehkuu ja palaa.
– The Wall Street Journal

Ennen kaikkea hän on nainen eikä pelkää kertoa suurista menetyksen tunteista, jotka kohtaa.
– The Independent

H niin kuin haukka
alkuteos H is for Hawk
suomentanut Irmeli Ruuska
376 sivua

Helen Macdonald

Kirjailija

Helen Macdonald

Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja historioitsija, joka asuu mökissään Suffolkissa. Hän on tutkinut muun muassa orni...